Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 11 oktober 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De roetvliegenvanger van afgelopen week. Zeldzaam mooi beest! Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het najaar is volop aan de gang. Eén soort heeft vogelend Nederland vorig weekend flink doen opschudden, en met het Dutch Birding vogelweekend op Texel voor de deur zijn er hoge verwachtingen!

Zeldzaamheden

  • BAM! Heb je er wel eens van gehoord, de roetvliegenvanger? Afgelopen weekend was een groot deel van vogelend Nederland buiten. De juiste wind, een spannende tijd voor zeldzaamheden tussen de tienduizenden trekvogels die over het land vlogen en ook nog eens lekker weer om een rondje te lopen. Wat wil je nog meer? Tot zaterdag (5 oktober) om 14:57 een ‘piep’, ofwel een pushmelding van de app van Dutch Birding doorkwam. “Dark-sided flycatcher wordt nu gezien aan het Wassenaarseslag ZH“. Mensen van de eilanden (inclusief ondergetekende) en vele anderen kregen gelukkig de dag erna, op zondag nog een herkansing. Daarna is de roetvliegenvanger niet meer teruggevonden. Het is de derde keer dat de soort in de Western Paleartic (lees: groot Europa) gezien wordt en de eerste keer in Nederland. De soort komt eigenlijk alleen in Oost-Azië voor en is dus ook op Europees niveau kneiterzeldzaam. Mooi bijkomend feit; met deze soort heeft de eerste vogelaar, Gerard Steinhaus, in Nederland maar liefst 500!! verschillende vogelsoorten gezien in Nederland. Een fantastisch mijlpaal.
  • Op zondag werd bij de Hondsbossche Zeewering NH ook een erg zeldzame Aziatische vogelsoort gezien. De bruine klauwier betreft het vijfde geval voor Nederland en is daarmee ook enorm zeldzaam. Het nieuws werd voor velen echter overschaduwd door de roetvliegenvanger, maar bij de vondst en waarneming van zo’n prachtige klauwierensoort gaat je hart ook sneller kloppen. De vogel werd in de ochtend gevonden, maar oorspronkelijk gedetermineerd als grauwe klauwier. ’s Middags vonden validatoren van waarneming.nl de foto en determineerden deze als bruine klauwier.
  • In hetzelfde uur werd bij de Hondsbossche zeewering NH ook een overvliegende Mongoolse pieper gezien. Ook deze waarneming viel in het rijtje van ‘belated news’. Het geluid van de vogel werd d.m.v. een sonogram bij thuiskomst pas opgemerkt als Mongoolse pieper. Bij Vlissingen ZL werd enkele uren na deze waarneming ook een Mongoolse pieper gezien.
  • De lijst houdt maar niet op met echt serieuze zeldzaamheden deze week. bij Westenschouwen ZL is op vrijdag namelijk een zeer vermoedelijke zwartkopgors opgemerkt bij de telpost. De vogel is even ter plaatse gaan zitten om daarna na enkele minuten door te vliegen. Een mooie bonus tijdens het trektellen.
  • Op het Vogeleiland Texel NH was het afgelopen week ook raak met een woestijntapuit. Met 50 gevallen in de Nederlandse geschiedenis toch nog een behoorlijke zeldzaamheid en een bijzonder fraaie verschijning.
Een prachtige woestijntapuit zoals dit exemplaar zat afgelopen week op een akker op Texel. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Erg mooi is ook de bosgors die afgelopen week aanwezig was in de Amsterdamse Waterleidingduinen NH. Ook werden over het land verschillende vogels overvliegend gezien of gehoord.
  • Een blauwstaart werd op vrijdag gezien in het Noordhollandse Duinreservaat NH. De vogel liet zich af en toe mooi zien. Zoals de meeste blauwstaarten is de vogel in de dagen erna niet meer gezien.
  • Nadat er vorige week op Texel NH een grijze wouw heeft gezeten, is de vogel naar Hippolytushoef NH verhuist, waar de vogel drie dagen is gezien.
  • Op Texel worden afgelopen week weer twee langverblijvende zeldzame steltlopers gezien. De grote grijze snip is bij wat lager water mooi te zien bij de Volharding NH en een Amerikaanse goudplevier huist al enkele weken rond in polder Eierland NH.
De prachtige bosgors van de Amsterdamse Waterleidingduinen van afgelopen week. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • Tsja… Wat zet je met deze ‘zeldzaamheden week’ toch neer bij unieke kansen? Ik som de kansen en waarnemingen van afgelopen week op om een beeld te geven wat je allemaal kunt doen komend weekend. Maar het devies in deze weken is; kijk, waar je ook bent, goed om je heen!
  • Loop je in de duinstrook langs de Nederlandse kust of op de eilanden? Let dan op tikkende dwerggorzen of bosgorzen, roepende grote piepers, roodkeelpiepers of (Siberische) boompiepers. Neem de geluiden vooral goed op met een recorder! Een later sperwergrasmus of vroege Siberische tjiftjaf in de duinstruwelen kan goed, maar loop je in de buurt van het bos langs de kust? Let dan op (roepende) een blauwstaart, een kleine vliegenvanger of een bladkoning.
  • Zie je een roofvogel? Let goed op voor een ruigpootbuizerd, een zeldzame kiekendief of wellicht zelfs een grijze wouw!
  • Op zoek naar steltlopers op de akkers of in het Wadden/Deltagebied? Er kan veel! Een gestreepte strandloper loopt er bijvoorbeeld zomaar tussen!
  • Bovenal, kijk op waarneming.nl naar de zeldzame en mooie soorten die allemaal gezien zijn in de afgelopen dagen en maak op basis daarvan je strijdplan. Er kan zoveel, maar de lol bij het zien van die ene mooie soort moet het belangrijkst zijn!
Deze roodkeelpieper zit in natuurlijk habitat op Lesbos. Oefen het geluid van deze pieper, hij gaat zo onopgemerkt aan je voorbij. Fotograaf: Leo Tukker

Vooruitblik

In Amerika is de verwoestende orkaan Milton nu zo’n beetje uitgeraasd. De orkaan stuwt mogelijk enkele zeldzame Amerikaanse vogelsoorten onze kant op, zoals de zwartkopzanger of roodoogvireo op Texel in respectievelijk 2020 en 2018. Maar na vorige week is nog zo’n zeldzame Aziatische soort goed mogelijk. Een herkansing voor een goudlijster zou voor ondergetekende erg goed uitkomen. Komend weekend vindt op Texel het Dutch Birding weekend plaats, waar vogelaars het eiland afzoeken naar zeldzaamheden. Maar in de rest van Nederland kan ook zomaar een bonte zanger of langstaartklauwier opduiken! Succes en veel plezier.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: