Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 11 november 2022

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Mannetje kleine topper, te herkennen aan de puntige achterkruin, een kleine nagel op de snavel, tekening op de flanken en de grof gemarmerde rug. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Heb jij al gehoord van de weersomslag die dit weekend gaat plaatsvinden en de soorten die dit met zich mee kan brengen?

Zeldzaamheden

  • De twee alpenheggenmussen die vorige week al in de vogelradar langskwamen zijn deze week aangevuld met nog een mooie waarneming van de soort. Dit betekent dat 5 van de 18 alpenheggenmussen ooit in Nederland in 2022 gezien zijn! Reden genoeg om ook dit weekend goed op te letten. Locaties waar je het best kan zoeken zijn plekken met een steenachtige ondergrond. Zo zijn er in het verleden alpenheggenmussen in Nederland gezien op bunkers, flatgebouwen en parkeerplaatsen.
  • Nu de winter er weer aankomt worden de groepen duikeenden op het IJsselmeer en de randmeren steeds groter. Dit betekent dat er ook kans is op zeldzame soorten als de kleine topper, die normaal gesproken in Noord-Amerika voorkomt. Vorig weekend is op de Gouwzee bij Marken al een kleine topper ontdekt, die ongetwijfeld nog ergens tussen de grote groepen toppers, kuif- en tafeleenden rondhangt.
  • Een ralreiger was tot en met 8 november te zien rond Nieuwe-Tonge. De eerstejaars vogel was jagend te zien in verschillende polderslootjes langs de Grevelingen. Ondanks het uitblijven van waarnemingen in de tweede helft van de week zou de vogel zomaar teruggevonden kunnen worden in het weekend wanneer meer vogelaars weer naar buiten gaan.

Leuke krenten

  • Een groep grauwe gorzen is neergestreken in het Hamsterreservaat bij Sibbe. Dit mooie stukje heuvellandschap is ingericht voor de bescherming van de wilde hamster die in het gebied voorkomt, en daar profiteren ook de vogels van! Tussen grote aantallen geelgorzen zitten nu minimaal 12 grauwe gorzen, en het is daarmee één van de weinige plekken waar jaarlijks grauwe gorzen te zien zijn in Nederland. Een unieke plek dus om deze voormalige broedvogel goed te bekijken.
  • Dat in november over zee kijken geen slecht plan is, blijkt uit verschillende leuke waarnemingen van zeldzame zeesoorten afgelopen dagen. Waarnemingen van kleine alk, ijsduiker, rosse franjepoot, ijseend, zwarte zeekoet en papegaaiduiker maken de kust ook dit weekend een aantrekkelijke plek. Vooral de Noorzeekust van de Waddeneilanden lijkt goed, met bijvoorbeeld mooie waarnemingen langs Terschelling. Ook de Zeeuwse Delta is een hotspot voor krenten in het winterseizoen: een ijsduiker ter plaatse bij de Brouwersdam is bijna vaste prik!
Twee kleine alken langsvliegend door de branding. Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Unieke kansen

  • Battenoord aan de Grevelingen is al jaren een bekende plek om flamingo’s te zien. Er verblijft daar een gemengde groep van ongeveer 70 europese en chileense flamingo’s. De meeste van deze vogels zijn afkomstig uit de broedkolonie bij het Zwillbrocker Venn in Duitsland, net over de grens bij Winterswijk. De herkomst van een groot deel van de vogels is wat dubieus, en de chileense flamingo is geen inheemse soort in Europa, maar dat doet weinig af aan dit unieke beeld in de Nederlandse delta. Overigens is de groep goed te combineren met het zoeken naar de eerder genoemde ralreiger, die op bijna exact dezelfde plek zit.
  • Fraters zijn vogels die zeker in het binnenland erg lastig te zien zijn. Als echte wintergast komt deze soort in oktober ons land binnen, maar bijna altijd blijven ze hangen in de noordelijke provincies. Vooral langs de Groningse en Friese waddenkust hangen regelmatig grote groepen fraters rond. Groepen tot wel 300 individuen zijn geen uitzondering, en dus een reden om een keer die kant op te gaan om dit spektakel mee te maken. Niet in de laatste plaats omdat op dezelfde plekken ook vaak sneeuwgorzen en strandleeuweriken te vinden zijn.
Frater foeragerend op de kweldervegetatie. Fotograaf: Rob Belterman

Vooruitblik

  • De vooruitblik voor komende week belooft iets moois: oostenwind! Bij het zien van die voorspellingen beginnen de zweetdruppels al op menig voorhoofd te verschijnen. Na een lange periode met zuidwestenwind gaan misschien eindelijk de poorten open voor wat late najaarstrekkers die in Scandinavië of Duitsland in de startblokken staan. Wat te denken van de lang beloofde pestvogels? Kunnen we dit weekend misschien de eerste groepjes verwachten?
  • En kraanvogels! Verschillende berichten laten blijken dat dit weekend alle seinen op groen staan voor mooie doortrek van misschien wel hét symbool van de vogeltrek. In het najaar verzamelen veel kraanvogels zich in Diepholz bij onze oosterburen, waarvandaan ze verder trekken richting de overwinteringsgebieden in Spanje en Frankrijk. Op dit moment wachten nog minimaal zo’n 60.000 kraanvogels op de benodigde rugwind, en de verwachtingen zijn dat er zowel zaterdag als zondag goede kans is op mooie doortrek. De beste kansen voor kraanvogels zijn er in Zuid-Limburg, bijvoorbeeld op een van de telposten die de provincie rijk is. Maar vanwege de verwachtte oostenwind zijn ze ook in de rest van het land te verwachten!
Een vlucht kraanvogels, gaan we ze van het weekend in Nederland zien? Fotograaf: Rixte Boskma

Oostenwind betekend ook weer meer kans op een mooie dwaalgast uit Siberië. Schrik dus niet als er dit weekend opeens een zwartkeellijster of een humes bladkoning opduikt in ons land, en waarom niet op de locatie waar jij besluit te vogelen? Veel succes in het veld en tot volgende week bij de Wekelijkse Vogelradar!

3 reacties

  1. Wat leuk om zo’n overzicht te hebben wat er allemaal mogelijk aankomt, top!! Kans op overvliegende kraanvogels in Oost-Brabant?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

3 reacties

  1. Wat leuk om zo’n overzicht te hebben wat er allemaal mogelijk aankomt, top!! Kans op overvliegende kraanvogels in Oost-Brabant?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: