Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 10 februari 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een fraai mannetje ijseend vanaf het strand van Terschelling. Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Deze week een bijzondere editie, want er is een nieuwe soort voor Nederland gevonden!

Zeldzaamheden

  • De pacifische waterpieper, een nieuwe soort voor Nederland! En dat is niet zomaar iets, want in de afgelopen vijf jaar werden er gemiddeld maar net iets meer dan drie nieuwe soorten per jaar gevonden. De vogel is gevonden door Cornelis Fokker, tijdens het zoeken naar gekleurringde waterpiepers op de akkers ten westen ’s-Gravendeel ZH. Met diverse waarnemingen in omringende landen was het wel een nieuwe soort die te verwachten was. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze zelfs al bijna 60 gevallen. De Zuid-Hollandse vogel betreft zeer waarschijnlijk de ondersoort uit Oost-Azië, genaamd de siberische waterpieper. Dat is opmerkelijk, want bijna alle waarneming in NW-Europa zijn van de Amerikaanse ondersoort. Kortom, een bijzondere vondst, en helemaal knap als je bedenkt hoe veel de vogel lijkt op de algemeen overwinterende waterpiepers. Echter, de vogel is een stuk minder getekend op de rug, heeft een prominente donkere zijborstvlek, donkere tertials en vrijwel witte onderdelen met duidelijke donkere streping. De vogel zit vaak op redelijke afstand, dus als je die kant op gaat, neem zeker een telescoop mee!
  • De grijze wouw die al geruime tijd verbleef bij Renesse ZL, leek van de radar verdwenen. Zou de vogel een uitstapje hebben gemaakt, want op 31 januari werd er een vogel gemeld bij Hellevoetsluis ZH? Na een ruime week ‘afwezigheid’ is de vogel nu in ieder geval weer fraai zichtbaar bij Renesse!
De siberische waterpieper. Zit vaak op redelijke afstand, maar is met een telescoop goed herkenbaar. Fotograaf: Jaap Denee

Leuke krenten

  • Afgelopen weekend werden drie grauwe gorzen gevonden vlakbij Den Oever NH. Voor Noord-Holland een goede soort en daarnaast laten ze zich ook nog eens erg fraai bekijken.
  • Je hoeft niet altijd naar mooie natuurgebieden om leuke vogels te zien. In het stedelijk gebied zoals de havens van Amsterdam NH kunnen ook zomaar zeldzaamheden opduiken. Op 8 februari werd een eerste winter grote burgemeester gevonden. Het bezoeken van locaties met veel meeuwen, zoals havens en vuilnisbelten, kan in deze tijd van het jaar leuke soorten opleveren. In de vorige vogelradar was het al raak met een kleine burgemeester in Drenthe.
  • Het is een goede winter voor steppekiekendieven. Na eerder al vogels in Limburg en aan de Waddenkust, werd er afgelopen week een vogel ontdekt bij het Eeltjemeer FR. Het betreft een eerste winter vogel die zich mooi laat bekijken.
De grauwe gors, een zeldzame overwinteraar. Fotograaf: Sieb

Unieke kansen

  • De zwarte zeekoet die al maanden in de wateren bij Texel NH verblijft, begint langzaam maar zeker de eerste tekenen van het zomerkleed te vertonen. De witte veren van het winterkleed maken plaats voor de zwarte veren van het zomerkleed. Een unieke kans om deze soort in Nederland zo te zien ruien.
  • IJseenden worden deze winter op diverse plekken gezien in Nederland, maar langs het strand van Terschelling FR is het momenteel pas echt genieten geblazen. Een groepje van vijf vogels, waaronder enkele fraaie mannetjes, liet zich afgelopen week zelfs baltsend zien, en horen! Ook op het buureiland Ameland FR is een prachtig mannetje te zien.
Bij de Texelse zwarte zeekoet begint het witte winterkleed plaats te maken voor het zwarte zomerkleed. Fotograaf: Rik Wever

Vooruitblik

Een nieuwe soort voor Nederland, dat smaakt natuurlijk naar meer! Het geeft maar weer eens aan dat het ook in de winter echt wel mogelijk is om leuke soorten te zien en te vinden. Komend weekend staat er eerst nog een wat stevigere westenwind, maar zondag lijkt een heerlijke rustige vogeldag te worden. Kortom, lekker naar buiten en wie weet vind je ook wel een nieuwe soort voor Nederland. Wat te denken van een van die andere pacifische soorten, de pacifische parelduiker!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: