Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 1 november 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De laatste jaren zijn we best verwend met rotszwaluwen, misschien dat dit komt door de toename in zuid-europa. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De laatste week van oktober stelt niet vaak teleur, ook dit jaar weer niet. We zetten op een rij wat er is gezien.

Zeldzaamheden

  • Op 27 oktober zag een boswachter een eerste winter daurische klauwier in het Noordhollands Duinreservaat NH. De vogel verbleef in niet toegankelijk gebied, maar terreinbeheerders wisten een excursie voor geïnteresseerden te organiseren.
  • Een andere zeldzame klauwier werd ontdekt op Terschelling FR. Dit ging om een kleine klapekster. Misschien zitten er wel meer zeldzame klauwieren in Nederland momenteel, opletten dus.
  • Ook afgelopen week werd er weer een Mongoolse pieper ontdekt. Het lijkt haast niet op te houden met deze soort. Afgelopen weekend was de vogel van Ameland FR nog ter plaatse en werd er een nieuwe vogel ontdekt op Schiermonnikoog FR. Vogelaars op het Toxic Trashweekend – een vogelweekend waar vogelaars opzoek gaan naar zeldzaamheden op Schiermonnikoog – konden hier mooi van profiteren.
  • De zeldzaamste soort van afgelopen week betrof een rotszwaluw. Deze werd op 25 oktober in de avondschemering ontdekt op Texel NH. De vogel vloog rondjes boven een kerktoren. Omdat het niet de eerste keer is dat een rotszwaluw in dergelijke bebouwing de nacht doorbrengt, hoopten vogelaars vurig op dat de vogel op zaterdag ook nog zichtbaar was. En dat bleek het geval.
Meestal worden bosgorzen niet gevonden in het bos, maar de vogel van schiermonnikoog was hierop een uitzondering. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Een bosgors is zeldzaam, maar een bosgors ter plaatse al helemaal. Op 26 oktober werd er een ontdekt in het bos van Schiermonnikoog FR. De vogel liet zich al foeragerend bij tijd en wijle fraai zien.
  • Een grijze wouw werd gevonden in het Drents-Friese Wold FR. Dit is alweer de zoveelste dit jaar en daarmee lijkt de toename nog lang niet gestopt!
  • Pallas boszangers hebben een goed jaar met deze week weer meerdere nieuwe individuen, waaronder eentje bij Westenschouwen ZL. Hier werd ook een bruine boszanger naast gevonden, twee vliegen in een klap!
Het is tot nu toe een redelijk rustig najaar voor deze soort, maar vaak worden er in november nog veel bruine boszangers gevonden. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • Een hop werd gevonden op Ameland FR, en is volgens de bewoners al ruim drie weken aanwezig. Voor de eilanden een erg leuke soort en ook leuk zo laat in het najaar.

Vooruitblik

Van het weekend lijkt het goed weer te worden. Lekker naar buiten dus! In de omliggende landen werden onder andere al soorten als maskergors en taigavliegenvanger gevonden, of wat te denken van een woestijngrasmus? Iets minder zeldzaam kan natuurlijk ook met een leuke taigaboomkruiper of humes bladkoning. Veel succes!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: