Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 3 februari 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een ringsnaveleend is onder andere te herkennen aan de ring om de snavel en de grijze flanken met de kenmerkende witte verticale streep. Fotograaf: Henk Dikkers

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Ondanks het kwakkelweer doken er toch weer enkele leuke verrassingen op afgelopen week.

Zeldzaamheden

  • Afgelopen weekend werd een pallas’ boszanger gevonden bij Swalmen LI, pas het 4e geval voor deze provincie. De meeste gevallen van dit kleine zangertje zijn in het najaar, maar vrijwel jaarlijks worden ook in de winter vogels gevonden. Het loont dus zeker om nu groepjes mezen te checken.
  • Een nieuwe humes bladkoning werd ontdekt bij Zoeterwoude ZH, al het 4e geval dit jaar! Ook in een parkje in Purmerend NH is nog steeds een vogel present.  
  • In de Weerribben OV dook afgelopen week een ringsnaveleend op. Deze duikeend uit Noord-Amerika is een echte zeldzaamheid met meestal maar 1 à 2 gevallen per jaar. De vogel was maar twee dagen aanwezig op de Woldlakeplas, maar met zoveel water in de buurt is de kans vrij groot dat de vogel nog in de omgeving rondzwemt.

Leuke krenten

  • Zoals besproken in eerdere vogelradars zijn er elke winter dwergganzen aanwezig bij Camperduin of de polders bij Strijen. Deze winter duiken ook vaker dan in andere jaren losse vogels op in groepen ganzen. Een paar dagen terug werden ‘goudoogjes’ gevonden bij Hoge Zwaluwe NB en bij Doesburg GE. Ook bij Goedereede ZH (3 vogels) en op Texel NH zijn eerder deze winter dwergganzen gevonden.
  • Een ruigpootbuizerd is afgelopen week vrij steady aanwezig in de omgeving van de Kleine Praambult in de Oostvaardersplassen (OVP). Deze roofvogel uit het hoge noorden overwintert in kleine aantallen in Nederland.
  • Op het strand bij Berkheide ZH dook afgelopen week weer een bonte kraai op. Al sinds 2007 overwintert in deze omgeving een vogel en het is aannemelijk dat het al die jaren om dezelfde vogel gaat. Dat zou betekenen dat deze bonte kraai al minstens 16 jaar oud is!
  • Bij de VAM-berg DR is afgelopen week een Kleine Burgemeester gevonden. Zo ver in het binnenland helemaal een leuke soort! Ook de Kleine Burgemeester in Leiden ZH hangt nog steeds rond maar maakte tussendoor wel een uitstapje naar het strand van Berkheide ZH.
Ruigpootbuizerd. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Unieke kansen

  • Begin februari is een goede tijd om op zoek te gaan naar uilen. Bosuilen beginnen al vroeg in het jaar met broeden en doen nu hard hun best om hun territorium af te bakenen. Een stuk zeldzamer, maar ook oehoes zijn al vroeg in het jaar actief. Op de Veluwe en in het oosten en zuiden van het land zijn dit jaar al verschillende nieuwe territoria gevonden. Een oehoe is een mooie doelsoort voor een avondlijke zoektocht naar uilen, maar met een portie extra geluk blunder je wellicht tegen een nog veel zeldzamere dwerguil aan, een soort die langzaam een opmars maakt in West-Europa. Pak dus eens de fiets op een mooie windstille winteravond en geniet van deze mysterieuze soortgroep!

Meer over het vinden van bosuilen staat in het artikel dat al eerder verscheen op deze website.

Deze dwerguil zat een aantal jaar geleden in de bossen op de Veluwe. Fotograaf: Jorrit Vlot

Regionale zeldzaamheden

  • Een rustige periode in het binnenland, maar zo her en der worden nog steeds verrassende dingen gevonden. Zo zwom op het Engelermeer NB een kuifduiker, een erg goede soort voor die regio.
  • De parelduiker die al langer rondzwemt op de Rhederlaag bij Giesbeek GE heeft gezelschap gekregen van een tweede vogel. Deze plas in het binnenland is jaarlijks in trek bij vogels die normaal vooral aan de kust te vinden zijn, zao is er al langer een kuifduiker op dezelfde plek aanwezig.

Vooruitblik

Het voorjaar laat nog even op zich wachten maar er lijkt wel een periode met rustig weer aan te komen. Ideaal om het bos in te gaan op zoek naar de eerste zingende vogels. Ook ganzen en eenden zijn een stuk makkelijker te vinden met weinig wind.

2 reacties

  1. Er is weinig aandacht voor de beginnende trek van kraanvogels die al aan de gang is. Voor veel mensen een nog redelijk onbekend item. Misschien leuk hier ook aandacht aan te besteden??

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

  1. Er is weinig aandacht voor de beginnende trek van kraanvogels die al aan de gang is. Voor veel mensen een nog redelijk onbekend item. Misschien leuk hier ook aandacht aan te besteden??

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: