Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 19 juli 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 19 juli: Zo zat de groene bijeneter van Noordwijk er afgelopen week bij. Prachtige vogel toch?
Zo zat de groene bijeneter van Noordwijk er afgelopen week bij. Prachtige vogel toch? Fotograaf: Daan van Braak

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. De steltlopers komen binnen, maar een echte zeldzame ‘rammer’ kwam afgelopen week uit een hele andere soortgroep!

Zeldzaamheden

  • Afgelopen week werd vogelend Nederland verblijd met een zeer zeldzame soort. Buiten de zeldzaamheid is deze soort ook een erg fraaie verschijning. Op woensdagochtend werd namelijk een groene bijeneter gemeld bij Noordwijk ZH in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De zesde keer dat de soort in Nederland verschijnt, voor veel vogelaars nog een compleet nieuwe soort voor ‘de lijst’. De laatste drie gevallen, in de zomermaanden van 2010, 2011 en 2023, waren lastig twitchbaar. Al deze vogels waren namelijk maar erg kort (enkele uurtjes) aanwezig, en dus waren vogelaars die ‘van ver’ moesten komen vaak te laat. Nu liet de vogel zich de hele woensdag erg mooi zien. Wie er donderdag vroeg bij was heeft de vogel nog net kunnen zien voordat hij definitief vertrok.
  • Naast deze prachtige verschijning was het verder qua zeldzaamheden rustig. De kleine topper in Almere FL is nog aanwezig en ook de ralreiger bij Deventer OV is deze week mooi gezien.
Vogelradar 19 juli: De gestreepte strandloper is één van de leukere krenten van deze week.
De gestreepte strandloper is één van de leukere krenten van deze week. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Leuke krenten

  • Saai is het echter nooit in Nederland vogelland. Zo is het in de laatste weken van juli en begin augustus de perfecte tijd voor steltlopers. Op Terschelling FR werd dan ook bij Striep een gestreepte strandloper gevonden. Op Texel NH werd nog een breedbekstrandloper gezien. Andere echt zeldzame steltlopers blijven uit, maar bijvoorbeeld krombekstrandlopers lopen er in enorme aantallen prachtig bij op het wad en de kwelders. Ook zonder zeldzaamheid is het genieten in de Delta en het Waddengebied met steltlopers.
  • Het is vooralsnog geen goed jaar voor roodpootvalken in Nederland. Er worden in deze zomerperiode (de beste tijd voor zwervende vogels) maar weinig exemplaren gezien. Hoewel de foto’s een boomvalk niet geheel uitsluiten, werd afgelopen week melding gedaan van een roodpootvalk bij het Dwingelderveld DR.
  • Het weer is er naar; vale gieren. Deze Zuid-Europese icoonsoort weet ons land in de warme zomerperiode vaak wel te vinden. Ook deze zomer cirkelen enkele exemplaren door ons land. Afgelopen week werden vogels boven Drenthe en Overijssel waargenomen.
Vogelradar 19 juli: Een goede kans dat je een zwevende zwarte ooievaar ziet in de zuidelijke provincies deze weken.
Een goede kans dat je een zwevende zwarte ooievaar ziet in de zuidelijke provincies deze weken. Fotograaf: Leo Tukker

Unieke kansen

  • Zwarte ooievaars zwerven door ons land. De in kleur ‘omgedraaide’ versie van de normale ooievaar wordt in het hele land waargenomen, met diverse exemplaren in de zuidelijke provincies. Deze majestueuze vogels zijn gewoon prachtig om eens rustig van te genieten als ze over vers gemaaide landen struinen naar een lekker hapje.
  • Ze zitten er al langer, maar blijven toch een zeldzame verschijning in de rest van Nederland; de witoogeenden. Bij Diependal DR worden vaak 2 vogels waargenomen.
  • De kwartelkoning is op enkele plekken nog steeds te horen. Het gaat erg slecht met de soort als broedvogel en mag gerust zeldzaam worden genoemd. Als je zijn Latijnse naam ‘Crex Crex’ hoort in de hoog begroeide hooilanden van uiterwaarden dan is dat uniek te noemen. Bij Alphen aan de Rijn ZH en ’t Waar GR werden deze week vogels gehoord.
Vogelradar 19 juli: Sakervalken vliegen er zo bij in Hortobagy, Hongarije. Of in 2019 bij Hollands kroon! En wellicht komende week in Nederland weer?
Sakervalken vliegen er zo bij in Hortobagy, Hongarije. Of in 2019 bij Hollands kroon! En wellicht komende week in Nederland weer? Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Vooruitblik

Hoewel de week, buiten de groene bijeneter, niet heel spectaculair is geweest is er toch genoeg mogelijk in deze tijd. Het is bijvoorbeeld echt de moeite waard om mooie hoogwatervluchtplaatsen op de eilanden of aan de kusten te bezoeken voor de enorme aantallen steltlopers die daar samenkomen. Maar de groene bijeneter getuigt ook van kansen in andere gebieden. Zo werd op 18 juli 2019 de eerste sakervalk voor Nederland gevonden. Onverwachte soorten kunnen nu zomaar in je verrekijker verschijnen. Een stekelstaartgierzwaluw of oosterse vorkstaartplevier is meer dan welkom, maar een Alaskastrandloper is ook helemaal niet verkeerd. In ieder geval kunnen we ook alvast zoeken naar de eerste waterrietzanger van het najaar. De toptijd hiervoor is de laatste week juli tot derde week augustus. Geniet van het weer en zet hem op!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: