Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wadden Vogelfestival 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrek bij de Texelse vuurtoren tijdens het Wadden Vogelfestival. Leer van de vele andere vogelaars op het eiland. Fotograaf: Marc Plomp

Bekend met het Wadden Vogelfestival? Ieder jaar organiseren het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel het Wadden Vogelfestival in de piek van de voorjaars vogeltrek, namelijk begin mei. Dit jaar vindt het festival plaats op 6 en 7 mei. Het gehele weekend staat in het teken van vogels kijken. Naast dat het vogels kijken centraal staat, wordt er ieder jaar aandacht gevraagd voor een goed vogeldoel. Dit jaar zijn dat de scholekster en de grote stern. Al vanaf vrijdag 5 mei zijn er diverse activiteiten waarbij vogels kijken centraal staat.

Volop activiteiten

  • De Birdfair is een markt specifiek voor vogelaars en vogelliefhebbers. Er zijn veel standhouders die allemaal iets te maken hebben met de hobby van het vogels kijken. Vogelreisorganisaties, de mooiste vogelboeken, vogelkunstenaars, maar ook beschermings- en onderzoeksorganisaties die je alles kunnen vertellen over hun werk. Natuurlijk is ook Vogelskijken.nl aanwezig om u te ontmoeten. Er is een uitgebreid lezingenprogramma op de Birdfair, dus je kunt veel leren over de hobby!
  • Ook zijn er het gehele weekend vogelexcursies voor jong en oud. Zowel voor de beginnende als de gevorderde vogelaar zijn er excursies.
  • Op zaterdag 6 mei is er een Texel Big Day, als start van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. Hierbij gaan teams van 2-4 vogelaars maximaal 24 uur lopend of op de fiets op pad om zoveel mogelijk vogelsoorten op Texel te zien. Hierbij halen ze geld op voor het goede doel.
  • Onderdeel van de Birdfair is een grootse verrekijkershow. Hier zijn alle goede merken aanwezig en stellen hun verrekijkers, telescopen en accessoires beschikbaar om te testen en te vergelijken. Bij het Vogelinformatiecentrum en op de Birdfair staan experts voor je klaar die je kunnen helpen met de beste verrekijker of telescoop. Veel van hen zijn zelf vogelaar en kunnen je dus ook praktische tips geven over het gebruik van de optiek. Ook kun je in het Vogelinformatiecentrum terecht voor mooie aanbiedingen, service en onderhoud van je kijker. Ook voor inruil kan je hier terecht.
  • Swarovski Optik is dit gehele weekend met een speciale stand aanwezig. Het is de eerste keer dat Swarovski Optik met deze stand naar Nederland komt. Bij vakmensen uit het hoofdkantoor in Absam, Oostenrijk kan je terecht voor het schoonmaken en kleine reparaties aan je Swarovski product. Ook zijn alle nieuwe modellen optiek zelf te testen.
  • Op zaterdagavond is er een gezellige vogelaarsavond voor iedereen die dat leuk vind. Er is eten, drinken, muziek en er zijn dan demonstraties met warmtebeeldkijkers. In de loop van de avond komen ook de Texel Big Day teams weer terug van hun vogeltocht en horen we de verhalen achter de vogelrace. Inschrijven voor deze avond kan via de website van het Wadden Vogelfestival.
  • Het gehele weekend zijn er zes vogelkijkpunten op Texel bemenst met vogelwachters. Deze vrijwilligers geven daar van 10-17 uur uitleg over het gebied en de vogels die er te zien zijn. Met een speciale stempelkaart die op alle punten aanwezig is kun je alle punten langs en een mooie extra voor je eigen verrekijker verdienen.
  • Het gehele weekend is het ook Dutch Birding vogelweekend op Texel. Er zijn veel vogelaars op het eiland om tussen alle vogelsoorten de zeldzame en schaarse vogels te vinden. De ontdekker van de meest zeldzame vogelsoort kan een mooie verrekijker winnen.
Alle Texelse vogelkijkpunten waar tijdens het Wadden Vogelfestival vogelwachters op u staan te wachten om u meer te vertellen over het gebied en de vogels die er te zien zijn. Tevens ook te zien op de folder van het festival die te vinden is op het eiland.

Kom naar het Wadden Vogelfestival op Texel

Kortom het gehele weekend van 6 en 7 mei staat in het teken van vogels kijken en dan met name voor het goede doel de scholekster en de grote stern. De scholekster vergrijst al enkele decennia. Doordat weinig jongen groot worden door verschillende factoren vergrijst de populatie en wordt de Scholekster steeds schaarser in zowel broed- als overwinteringsgebieden. We willen de soort daarom extra kansen geven voor een beter broedsucces. Daarnaast heeft de grote stern populatie in 2022 een enorme klap gehad van de vogelgriep epidemie die toen plaatsvond. Daarom willen we ook de grote stern en het onderzoek naar de soort faciliteren om te zorgen dat de nog levende vogels niet ook verdwijnen.

Alle betere optiekmerken staan voor u klaar op de Birdfair van het Wadden Vogelfestival. Test alle verrekijkers en telescopen. Fotograaf: Marc Plomp

Het gehele programma is te vinden op de website van het Wadden Vogelfestival. Interesse? U bent van harte uitgenodigd om gezellig naar Texel te komen en te zoeken naar de vele trekvogels die het eiland aandoen. De ervaring is dat er in het weekend bijna altijd wel zeldzame vogels gevonden worden. Omdat er dit weekend ook vele activiteiten zijn, kunt u het vogels kijken afwisselen met leuke activiteiten.

Tijdens het weekend is het Vogelinformatiecentrum het centrale punt waar u alle informatie over het hele programma en de vogels op het eiland kunt krijgen. Dit hele weekend is het Vogelinformatiecentrum speciaal geopend van 9.00 – 18.00 uur. Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: