Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Voorjaarsvogelen in polder Arkemheen

Op fietsafstand van Nijkerk ligt één van de oudste polders van Nederland: polder Arkemheen. Rietland, afgewisseld met natte weilanden, kruidenrijke weiden en bochtige sloten bepalen hier het landschap.

Het naastgelegen Nijkerkernauw zorgt voor een prachtige toevoeging aan het landschap. In de vroege ochtend hangt de dauw nog rond het stoomgemaal terwijl je kan genieten van allerlei zingende vogels.

Polder Arkemheen is een fantastisch vogelrijk gebied. Dat is gemakkelijk te merken, want op goede dagen zijn er meer dan 80 verschillende vogelsoorten te zien. Het hele jaar door kan je hier terecht voor weidevogels, watervogels en rietvogels. Grutto’s met jongen en zingende veldleeuweriken zijn hier nog algemeen. Ook zorgt het Nijkerkernauw voor een toevoer aan zeldzame trekvogels, regelmatig worden hier visarenden, zwarte sterns, zomertalingen en bosruiters gezien.

Robin neemt je mee naar de beste plekken van Polder Arkemheen om je alles te vertellen over de vele soorten vogels. In het voorjaar kan je broedvogels als grutto, blauwborst, kluut, snor, cetti’s- en bosrietzanger verwachten, ook de zeearend is een dagelijkse gast. Daarnaast zullen we nog veel verschillende andere soorten zien, van geoorde futen en krooneenden tot grote karekiet en steenuil.

We verkennen het gebied op de fiets. De route die we gaan fietsen is ongeveer 19 km lang en gaat langs alle plekken om het tot een geslaagde dag te maken! We zullen aandacht besteden aan leuke weidevogels, maar ook determinatie van soorten en eventueel zelfs vogelzang!

Praktische informatie

We vertrekken om 08:00 uur. De excursie duurt plm. vier uur, we zijn dus rond 12:00 terug.

Vertreklocatie is het kantoor van Vogelskijken.nl dat bij de ingang van Arkemheen is gevestigd.

Na een korte instructie met koffie/thee vertrekken we per fiets. Je kunt je eigen fiets meebrengen of je kunt een fiets huren bij deze excursie.

Het is mogelijk een elektrische fiets te huren, maar het fietstempo ligt niet hoger dan 15 kmh.

Inbegrepen bij deze excursie: koffie/thee bij aanvang, deskundige begeleiding en een magazine over vogeltrek t.w.v. € 7,95.

Tijdens de excursie is er een extra telescoop voor algemeen gebruik beschikbaar.

Zelf meebrengen: verrekijker, stevig schoeisel, kleding in meerdere laagjes, water(fles), eventueel fietstas.

Beschikbare data: 26, 28 mei of 9 juni

Locatie: Polder Arkemheen, Nijkerk
Excursieleider: Robin Drenth
Maximaal aantal deelnemers: 10
Starttijd: 8:00 uur

Prijs: € 39,-

Over Robin Drenth

Robin is een jonge vogelaar die zich binnen enkele jaren heeft ontwikkeld tot een topvogelaar. Hij woont in Nijkerk. Niet gek dat je hem vaak vindt in Polder Arkemheen, zijn ‘local patch’. Het liefst kijkt hij naar vogels tijdens de vogeltrek om de meer bijzondere soorten te vinden, maar ook van algemene soorten geniet hij volop. Robin is lid van de NJN en gaat regelmatig met hen op kamp.