Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De grote gele kwikstaart is typisch zo’n vogel die je zou kunnen kennen van vakanties in heuvel- en bergachtige streken. Daar zie je dan naar hem uit en kun je hem in het broedseizoen vaak langere tijd gadeslaan in de buurt van een of andere beek. In onze omgeving hebben we afgezien van het oosten van de achterhoek en Twente, Zuid-Limburg en de Ardennen niet zoveel landschappen met (snel) stromende beken. Maar gelukkig is de grote gele kwikstaart gedurende herfst en winter een stuk minder kieskeurig; dan kan hij bijna overal opduiken. De in de herfst overtrekkende gele kwikken en hun soortgenoten die bij ons de winter doorbrengen zijn echter gemakkelijk te missen. Ken je de roep van deze schitterende vogel, dan kan die je zomaar even een vakantiegevoel bezorgen, zeker als je de vogel zelf ook nog te zien krijgt.
De grote gele kwikstaart zingt zangstrofen die niet veel meer zijn dan een snelle herhaling van een korte, hoge toon. De pauzes tussen de strofen kunnen variëren van slechts een seconde tot tien seconden of meer. Tijdens een zangsessie kan een lange tijd steeds dezelfde strofe klinken, maar evengoed kan er regelmatig van strofetype worden gewisseld. De vrij subtiele variatie tussen de strofen zit hem vaak in de hoogte en/of de lengte van de toon. Soms hoor je strofen waarbinnen na een aantal herhalingen van de ene toon overgegaan wordt op een andere.
De grote gele kwikstaart roept een vrij hard en metalig klinkend tzid (ook te horen in de zangstrofen) of tzidit. De alarmroep is een scherp stijgend siiiit? die bij groot alarm kan worden gecombineerd met de enkelvoudige roep.
De grote gele kwikstaart houdt zich in het broedseizoen voornamelijk op in de buurt van (berg)beken en rivieren. Daar kun je hem zingend aantreffen op hoge zangposten als bomen, masten en gebouwen, maar ook minder hoge structuren als paaltjes, de reling van een brug of niet meer dan een kei. In bomen is het vaak even zoeken waar hij precies zit.
Buiten het broedseizoen kun je de vogel op meer plaatsen aantreffen. Tijdens de trek is er overal kans op overvliegende exemplaren. Overwinteraars kun je vinden langs allerlei soorten (stromende) wateren, maar zeker ook op platte daken, zelfs in drukke stedelijke gebieden. De aantallen tijdens herfst en winter zijn niet echt groot, dus je moet wel wat geluk hebben.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY