Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
In het begin van de lente, meestal eind maart of begin april, hoor je van de ene dag op de andere overal zwartkoppen. Het zijn mannetjes die die nacht zijn aangekomen uit het zuiden en dan hun gebied opeisen. De zang is niet zo bekend maar toch vind je zwartkoppen in elk bos en elke groene wijk.
De zangstrofe bestaat eigenlijk uit twee in elkaar overvloeiende delen. Hij begint wat pruttelend of brabbelend (Duitsers noemen dat de Vorschlag) en gaat dan geleidelijk over in steeds duidelijker noten. Het einde klinkt klaterend en helder en wordt ook wel de ‘soprano flourish‘ genoemd. Persoonlijk vind ik ze een beetje vals en onnodig hard en schel. De noten zijn – in mijn oren – net niet helemaal zuiver. De Engelsen noemen de zwartkop ook wel de poor man’s nightingale, om de zwartkop op zijn plaats te wijzen.
Dit is het algemene schema, maar er is veel variatie tussen de zwartkoppen onderling, per regio, per seizoen, en tussen de strofen van éen en dezelfde zwartkop. De strofen bevatten ook veel imitaties van andere vogels, vooral de eindriedel.
In een volgend artikel zullen we ingaan op verschillende variaties.
De meest gehoorde roep is een nat, smakkend tjèk. Het is gemakkelijk na te doen: zuig op je tong en laat dan los, de zwartkop zal nieuwsgierig naar je toe komen. Deze roep wordt in verschillende situaties gebruikt, van uiting van een lichte alertheid tot alarm.
Bij gevaar wordt de roep snel herhaald en kan die overgaan tot bijna een rateltje.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY