Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De zanglijster is, samen met de nachtegaal en de veldleeuwerik, een van de drie soprano’s van de Europese vogelwereld. Niet voor niets is hij in bijna alle talen vernoemd naar zijn opvallende en prachtige zang. Ook de wetenschappelijke naam philomelos betekent ‘liefhebber van de zang’.
De zang is zo gevarieerd, dat het soms lijkt alsof er verschillende vogels tegelijk zingen. Een zangsessie kan minutenlang aanhouden en bestaat uit gevarieerde strofen, die elkaar na een zeer korte pauze opvolgen. Een strofe is opgebouwd uit één eenvoudig motief, dat meestal drie- tot viermaal herhaald wordt (soms ook tweemaal, zelden vijf of zesmaal). Na elk motief schakelt de zanglijster over op een ander, ook weer herhaald motief. Zo ontstaat een rijke zang, met zowel herhalingen (binnen de strofen) als variatie (tussen de strofen).
De motieven zelf zijn eenvoudig en bestaan doorgaans uit twee of drie klanken. Soms zijn dat zuivere tonen, die gemakkelijk na te fluiten zijn, soms juist ook schellere geluiden.
De vluchtroep is vooral tijdens de trek in de herfst te horen. Het is een onopvallend, zeer kort, hoog en enigszins tikkend z’t.
De meest gehoorde alarmroep is een wat schetterend tjèrtjèrtjèr, in de verte herinnerend aan een merelalarm of aan de ratel van de kramsvogel.
De zanglijster zingt altijd prominent in of net onder de top van een boom of struik.
Sommige koolmeesmotieven lijken op die van de zanglijster; de zanglijster herhaalt ze echter minder vaak, en schakelt na elke strofe over op een ander motief.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang, 2018.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY