Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De witte kwikstaart is geen druktemaker. Het is goed dat hij zich hoofdzakelijk ophoudt in de bebouwde omgeving, in de buurt van mensen, anders zouden we hem zomaar over het hoofd kunnen zien. Zijn verenkleed is dan wel contrastrijk, maar door het gebrek aan kleur vrij gewoontjes. De geluiden die hij maakt sluiten daar goed bij aan: zijn zang hoor je niet vaak en de roepjes die hij in zijn repertoire heeft, klinken nogal eenvoudig en vallen niet echt op tussen die van de vogels waarmee hij zich omringd weet. Toch moet het fijn zijn om een erf te hebben met een witte kwikstaart als vaste bezoeker; hij is goed gezelschap en dringt zich niet op. Hij zou wel wat vaker mogen zingen, want zijn zang is best verrassend en doet niet onder voor die van veel andere vogels.
De zang van de witte kwikstaart bestaat uit een snelle opeenvolging van roepjes en rollertjes, veelal op een i-klank. Kenmerkend zijn ook de ritmisch herhaalde elementen. De afzonderlijke tonen klinken wat smakkend en nat; ze zijn nooit helemaal zuiver.
De witte kwikstaart heeft een specifieke, tweedelige roep (soms enkelvoudig of driedelig) die hij laat horen bij het opvliegen en in de vlucht. Met name tijdens de trek is dit de roep waarmee de solitair of in kleine, ruime groepjes trekkende vogel zich kenbaar maakt.
De witte kwikstaart kun je op veel plekken tegenkomen, met name in de bebouwde omgeving: een enkel bruggetje of stalletje op het platteland, een erf, een industrieterrein of de rand van een dorp of stad. Daar zingt hij vanaf een goed zichtbare, hoge plaats: de nok van een dak, een kale tak van een boom, een antenne, etcetera. Dit geldt met name voor de zang die bestaat uit losse roepjes. De snelle, langere zang, waarop de kans het grootst is in april en mei, kan ook vanaf de grond of kleine verhoging in het terrein klinken.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY