Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de sprinkhaanzanger

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Zingende Sprinkhaanzanger tussen het riet
Fotograaf: Michel Geven

De eerste indruk van de sprinkhaanzanger is dat er ergens een groot insect zit te zingen, maar hij klinkt vanzelfsprekend veel luider en gaat ook langer door. De sprinkhaanzanger is een vrij schuwe vogel en zingt verborgen vanuit een struik of het riet, meestal laag bij de grond. Anders dan de snor, die leeft van waterinsecten, komt de sprinkhaanzanger behalve in natte gebieden ook in andere landschappen voor, zoals de duinen en jonge bosaanplant.

Zang

Zoals veel vogels van riet en ruigtes geeft de sprinkhaanzanger een continu akoestisch signaal af. De strofen zijn dan ook zeer lang. Meestal enkelen minuten, maar als de sprinkhaanzanger goed op dreef is, kan hij de zang zelfs urenlang zonder onderbreken volhouden. Af en toe wisselt het volume en dat komt doordat de vogel zijn kop draait.

De zangstrofe begint zacht en zwelt dan snel aan tot het normale volume. Uit sonogrammenanalyses blijkt dat de strofe bestaat uit 25 motieven per seconde. Elk motiefje bestaat uit een dubbele noot: een hogere op 7 kHz en een iets lagere op bijna 6 kHz. Dat zorgt voor een metalig, rinkelende klank die insectactig aandoet. Een ezelsbruggetje is ‘derailleur’ van een racefiets.

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roep

De contactroep is een scherp ’tik’, van veraf enigszins roodborstachtig.

Als alarm gebruikt de sprinkhaanzanger een winterkoningachtige ratel:

 

Interessante informatie & weetjes

  • Met het klimmen van de jaren kunnen mensen de hoge tonen steeds moeilijker horen. Goudhaan en vuurgoudhaan vallen het eerste weg; de sprinkhaanzanger volgt spoedig daarna, tenzij je heel dichtbij staat.

Gelijkende soorten

De zang lijkt op die van de snor. De sprinkhaanzanger zingt echter een stuk hoger en minder snel: 25 tegenover 50 nootjes per seconde. Ook zijn de strofen van veel langer en hebben ze geen aanloop van tik-tonen, zoals bij de snor.

Ook met insectenzang kan verwarring ontstaan, met name met het geluid van de kleine groene sabelsprinkhaan Tettigonia cantans:

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden tenzij anders aangegeven: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.

4 reacties

    1. Merkwaardig, bij mij functioneert alles normaal en ik kan alle geluiden horen. Heb je bij de andere soorten geen probleem met het weergevan van de geluiden?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

4 reacties

    1. Merkwaardig, bij mij functioneert alles normaal en ik kan alle geluiden horen. Heb je bij de andere soorten geen probleem met het weergevan van de geluiden?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *