Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Maandenlang hoor je ze niet, de sijzen, en dan ineens zijn ze er weer, in de herfst. Het zijn kleine, drukke vogeltjes, die gelukkig vrij veel geluid maken, zodat het niet al te moeilijk is om ze op te sporen of over te horen vliegen. Je hebt wel goede oren nodig en een wat stillere omgeving, want met name de zang van de sijs klinkt vrij zacht. Dat ze met honderdduizenden naar onze streken komen om te overwinteren, is dan weer een meevaller. Als ze je ze dan een keer treft terwijl ze met tientallen of honderden tegelijk boven je zitten te zingen, kun je niet om ze heen. Ook mooi meegenomen is dat ze foerageren op diverse boomsoorten; naaldbomen op de droge zandgronden en elzen op de nattere en moerassige bodems. Je kunt ze dus op heel veel plekken tegenkomen.
De sijs zingt snelle, variabele strofen met een lengte van tussen zes en tien seconden. De strofen bestaan uit scherp, maar niet heel luid, gekwetter, vermengd met soorteigen roepjes en soms imitaties van andere vogels. Kenmerkend is een langgerekte, ‘zeurende’, nasale rasptoon tsjirrrrr met een iets oplopende toonhoogte. Verder bevat een strofe raspende tonen, ritmische herhalingen en af en toe een rollertje. De pauzes tussen de strofen zijn kort waardoor het geheel kan neigen naar continuzang. Bij mooi weer, met name eind winter, begin lente, kunnen sijzen in (grote) groepen zitten te zingen.
Vliegend houden sijzen contact met elkaar door een afwisseling van twee soorten roep: een tweelettergrepig, stijgend tlulie? en een dalend tiluu. Vaak hoor je ook een kort, versnellend rateltje van enkele tot een stuk of zes toontjes: ti-titititi. Wanneer in een grote groep sijzen veel vogels tegelijk roepen, krijgt het geheel een zoemend karakter. Deze roepjes en varianten daarop hoor je ook van foeragerende of alarmerende vogels en partners die contact met elkaar onderhouden.
Tijdens de trek en in de winterperiode kun je regelmatig enkele sijzen of grotere groepen over horen vliegen. Zingen doen ze vanuit boomtoppen, individueel of in groepen. Dat laatste met name op rustige, zonnige dagen vroeg in het voorjaar, dan zoemt en gonst het van de sijzenzang. Een individueel zingende sijs zul je minder vaak aantreffen, want de vogel is in onze omgeving een schaarse broedvogel van met name naaldbossen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY