Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Overtrekkende kraanvogels, het is elke keer weer een magische ervaring. Twee keer per jaar trekken ze in lange slierten over Nederland, van hun broedgebieden in Noord-Europa op weg naar Spanje. Dat doen ze in een smalle, vrijwel rechte baan die net Limburg schampt. De meeste kans om ze te zien is tussen half februari en half maart en in oktober-november.
De ‘zang’ van de kraanvogels bestaat uit een duet, waarbij de roep van de ene vogel onmiddellijk wordt beantwoord door de andere vogel, maar dan iets lager of juist hoger van toon.
De meest kenmerkende roep is de ’trompetterroep’, een vrij hoge en zuivere roep van anderhalve seconde. De roep daalt vaak in toonhoogte en klinkt daardoor ietwat weemoedig: krrrrruuoh. De trompetroep wordt gebruikt bij begroetingen en als contactroep en vaak op verschillende toonhoogten. De roep is opvallend hoog voor zo’n grote vogel.
Als alarm gebruiken kraanvogels raspende of knorrende geluiden, vaak in combinatie met de trompetroep.
De juvenielen hebben een zeer hoge fluitende roep, totaal anders dan de trompetterende roep van de ouders. Deze juveniel vliegt over met op de achtergrond een grote groep volwassen kraanvogels.
Groepen van tientallen tot duizenden kraanvogels zijn luidruchtig en kondigen zich al van verre aan.
De roep lijkt op die van de wilde zwaan, maar is hoger van toon en met sterkere modulatie.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang, 2018.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY