Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Je hebt zo van die vogels waar je eindeloos naar kunt luisteren zonder een glimp van ze op te vangen, en dat terwijl je zeker weet dat je maximaal enkele meters van ze bent verwijderd. De kleine karekiet is zo’n vogel die zich niet zo makkelijk laat zien, maar des te beter laat horen. Gelukkig valt er wat te beleven aan de zang van deze vogel, wat het geen straf maakt om een tijdje te wachten totdat hij zich laat zien. En lukt het niet bij die ene kleine karekiet, dan is de volgende vaak niet ver weg. Dus keuze genoeg.
De zang van de kleine karekiet is een continue aaneenschakeling van een- tot tweelettergrepige motieven die elk twee tot wel zes keer worden herhaald. Ook motieven met meer lettergrepen komen voor, maar daarbij volgen de lettergrepen elkaar zo snel op dat ze amper afzonderlijk hoorbaar zijn en klinken als een droge triller of ratel. De kleine karekiet zingt aan een stuk door in een matig tempo (drie tot vijf motiefherhalingen per seconde). Hij houdt daarbij een strak ritme aan, als een metronoom, wat hem niet belet om zo nu en dan imitaties van andere vogels naadloos in te passen.
De contact- en alarmroep van de kleine karekiet bestaat uit een droge, wat hese ratel van maximaal een halve seconde: tsjèrrr.
Kort nadat de kleine karekieten zijn teruggekeerd, hoef je vaak niet zo lang te wachten om er eentje zingend te zien te krijgen. Stukje bij beetje klimt hij dan naar de top van een rietstengel vanwaar zijn zang een groter bereik heeft. Na de paarvorming zingen kleine karekieten minder en dan vaak van onder uit het riet waarin ze zich ophouden. Veel riet hebben ze niet nodig; tien vierkante meter kan al voldoende zijn. Daarbij lijkt het niet veel uit te maken waar dat riet staat; in een rietmoeras, langs een rivieroever, in een boerensloot of in een plas in een stadspark, alles is goed.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY