Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De gele kwikstaart moet het niet van zijn zang hebben. Hij is zo mooi, dat een uitbundige zang niet nodig is. In onze oren althans. Vrouwtjes en rivalen denken er waarschijnlijk anders over.
De korte zangstrofen bestaan uit niet veel meer dan een herhaling van een iets langere versie van de contactroep, maar meer raspend en met nadruk op de tweede lettergreep. Het tempo is zeer traag: de zangsessie lijkt een serie roepen met regelmatige pauzes ertussen. In zangvlucht is deze zang iets sneller: de roep wordt een keer of zes herhaald en eindigt in een trillertje.
De contactroep is heel kort: een hoog, éénlettergrepig zuiver tjieuw, eigenlijk een stijgende en sterk dalende toon gecombineerd, maar zo snel dat het eenlettergrepig klinkt. Deze roep is ook vaak tijdens de trek te horen, als losse of groepjes gele kwikstaarten overvliegen.
De gele kwikstaart is een vogel van open agrarisch gebied: met meest in vochtige, bloemrijke weiden en akkers. Voor de zang zoekt het mannetje een wat hogere plek: een paaltje, hek en desnoods een hogere bloemstengel. Als je geluk hebt, zie je hem in een korte zangvlucht, waarbij hij een aantal malen enkele meters steil opstijgt en weer neerdaalt, met fladderende vleugels, hangende pootjes en uitgespreide staart.
De zang is zo mogelijk nog poverder dan die van andere kwikstaarten. De contactroep hoor je best vaak en bestaat uit een lettergreep, in tegenstelling tot die van de witte en grote gele kwikstaart.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY