Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De fitis is een van onze talrijkste broedvogels, maar voor velen toch vrij onbekend. Zijn uiterlijk is niet spectaculair en zijn zang niet echt opvallend. Maar heb je een keer wat uitgebreider kennisgemaakt met een zingende fitis, dan ga je hem nooit meer vergeten en zal het je opvallen hoe vaak dit vriendelijk klinkende zangertje van de partij is.
De fitis zingt zangstrofen die ongeveer drie seconden duren en om de vijf tot negen seconden worden herhaald. Elke strofe klinkt (vrijwel) hetzelfde als de voorgaande en bestaat uit vijf a zes korte reeksen van snel herhaalde toontjes, waarbij elke reeks wat lager en trager klinkt dan de voorgaande. Het liedje krijgt hierdoor een wat weemoedig karakter, al kan aan het eind van een zangstrofe de toon soms plotseling weer wat omhoog gaan – de vrolijke noot, bij wijze van spreken. Alle toontjes klinken zuiver en zijn wat aan de ijle kant, wat het liedje van de fitis een vriendelijk karakter geeft.
Niet alle fitissen zingen hetzelfde liedje. Zoals bij zoveel vogelsoorten bestaat er variatie tussen de individuen, wat bijvoorbeeld blijkt uit onderstaande liedje. Het klinkt een stuk eenvoudiger dan het bovenstaande (let op de soms iets afwijkende strofe!).
Ook kan een strofe zomaar ineens opvallend lang duren. Dit kan te maken hebben met de nabijheid van het vrouwtje en/of een op handen zijnde paring. De kans dat je dit in het veld gaat tegenkomen is niet zo groot.
De roep van de fitis is een stijgend, slepend, bijna tweelettergrepig huuwiet. Als je een beetje je best doet, kun je het nafluiten. Het wordt gebruikt als contactroep en alarmroep.
De fitis zingt veelvuldig op zonnige dagen, vaak vanuit de kroon van een niet al te omvangrijke boom of struik: een berk, wilg of een jonge eik, den, etc. Hij is vrij beweeglijk, wat het niet altijd even makkelijk maakt hem langere tijd in beeld te krijgen. Dit heeft alles te maken met het feit dat hij het zingen vaak combineert met voedsel zoeken. Soms kun je hem ook langere tijd vanaf dezelfde plek horen zingen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY