Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De boomkruiper en de boomklever worden nog weleens door elkaar gehaald, maar behalve dat ‘boom’ in hun naam hebben ze niets gemeen. De boomklever is een opvallende verschijning met zijn blauw-oranje verenpak en heldere stem. De boomkruiper is een onopvallend bruinig vogeltje dat als een muis om de stam met kleine schokjes, al cirkelend naar boven klimt. Ook zijn stemgeluid is een stuk bescheidener.
Je hoort de zang bijna elke dag in het jaar, maar niet voortdurend, zoals veel andere vogels. Af en toe geeft de boomkruiper een riedel weg, soms niet vaker dan elke paar minuten. Het is een ijl, hoog stemgeluid, van maar vijf tot zeven noten. TIE TIE toewie tiTIE
De roepjes hoor je vaker en die zijn al even hoog. Bij onrust en agressie een stijgend siiit. Naar rivalen (meestal in de vlucht) herhalen ze de roep tot een opvallende reeks.
De boomkruiper kan zowel zingen vanaf een zangpost hoog in de boomkruinen of vanaf een zijtak, maar ook in de vlucht of al foeragerend.
In Vlaanderen heeft de boomkruiper als bijnaam ‘de marconist, omdat zowel de zang als de roepreeks doen denken aan morseseinen.
De boomkruiper lijkt als twee druppels water op zijn naaste familielid de taigaboomkruiper. Die komt in het uiterste oosten van ons land voor. Pas met een goed zicht op de vogel of op een foto zie je de subtiele verschillen. Maar het geluid is onderscheidend. De roep van de boomkruiper is veel korter en krachtiger, en ook zijn zang is meer staccato, zonder eindriedel, zoals de taigaboomkruiper heeft.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY