Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de blauwborst

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Zo klinkt de blauwborst
Een blauwborst. Fotograaf: Hillebrand Keun

Eigenlijk had de blauwborst de nationale vogel moeten zijn. Hij heeft alles wat aan Nederland doet denken. Hij broedt in natte biotopen en zijn borst is ook nog eens rood-wit-blauw. Het is een van de meest fotogenieke vogelsoorten en gelukkig niet heel zeldzaam, anders zou je zijn zang niet meer kunnen horen door de ratelende fotocamera’s.

Zang

Die zang begint aarzelend, met horten en stoten, als een oldtimer die moet worden aangeslingerd. Daarna versnelt de zangstrofe en gaat over een stotterend geheel van fluittoontjes, rollers, raspende tonen en toonloos geknisper, dit alles met grote toonhoogteverschillen en in een matig tempo. Elke strofe is anders en strofen zijn vrij lang: minimaal een seconde of acht, met uitlopers naar 20 seconden. Als de blauwborst goed op dreef is, zingt de hij daardoor bijna continu. De zang bevat veel imitaties van andere (riet)vogels.

Henk Meeuwsen and others
Blauwborst, zang

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roep

Bij opwinding of alertheid roepen blauwborsten een vrij kort zuiver hwiet?

Henk Meeuwsen and others
Blauwborst, alarmroep

 

Als contact-alarmroep heeft de blauwborst een smakkend tsjak (‘draad tegen vlaggenmast’). Vaak worden beide roepen gecombineerd.

Henk Meeuwsen and others
Blauwborst, contact-alarm

Gedrag

De blauwborst zingt goed zichtbaar op een hoge zangpost: vaak een struik in het riet. Tijdens het zingen zie je de witte borstvlek groter en kleiner worden. Hij heeft soms ook een korte baltsvlucht waarbij hij dan vaak weer op dezelfde top of zijtak neerdaalt.

Interessante informatie & weetjes

  • De blauwborst is naast familie van de nachtegaal en behoort tot hetzelfde geslacht.
  • Tijdens de trek komt soms de roodgesterde blauwborst Luscinia svevica svevica voor. Deze ondersoort broedt in Scandinavië.

Gelijkende soorten

Het aarzelende begin van de zang is hoogstens met dat van de graszanger of graspieper te verwarren. Maar de rest van de strofe en de biotoop nemen elke verwarring weg.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *