Onlangs kwam ik op het spoor van de Haikubox, een tool die door middel van kunstmatige intelligentie vogelgeluiden kan herkennen. Binnenkort verschijnt er in Vogelskijken Magazine een uitgebreide review, maar hier alvast een eerste impressie.
Wat is de Haikubox?
De Haikubox is een klein apparaatje dat vogelzang en vogelgeluiden herkent en laat zien welke vogels zich in de directe omgeving bevinden. Je kunt ‘m buiten ophangen in je tuin of balkon. Het apparaat registreert alle auditieve vogelwaarnemingen, zowel zang als roepjes. Via een bijbehorende app zie je in één oogopslag welke vogels in de afgelopen uren/dagen in jouw omgeving aanwezig waren.
Installatie en instellingen
Installatie is eenvoudig. Je verbindt het apparaat met je wifi netwerk en met je smartphone verbindt je door middel van Bluetooth. Binnen enkele minuten was het geregeld. Van belang is dat het apparaat buiten hangt op een droge plek, op netspanning is aangesloten én bereik heeft op het wifi-netwerk. Nadeel is dat als je eenmaal verbinding hebt gemaakt met een netwerk, het niet zo eenvoudig is om het met een ander netwerk opnieuw te verbinden.
Je kunt makkelijk allerlei filters toepassen (zoals periode, detectie-niveau) welke detecties en statistieken je wilt zien in je overzicht. Je bepaalt zelf of je wilt dat andere Haikubox eigenaren mee kunnen kijken naar jouw waarnemingen, zonder dat dit te herleiden is naar een exacte locatie. Je kunt zelfs een link naar je Haikubox maken en de waarnemingen/detecties bijvoorbeeld live op een website laten zien. De app heeft koppelingen naar handige bronnen zoals e-Bird.

Detectie niveau
Via de app kun je instellen wat de detectie-drempel is (hoog, gemiddeld of laag). Mijn eerste ervaring is dat het gemiddelde niveau het beste met de werkelijkheid overeenkomt. Als je ‘m op laag zet, detecteert de Haikubox bijvoorbeeld ook een goudhaantje in het ijle gezang van de roodborst. Zet je het niveau op hoog, dan mis je detecties die wel degelijk juist waren.
Je kunt het apparaat ook leren door aan te geven welke detecties juist en onjuist zijn. Als er meerdere vogelgeluiden door elkaar klinken, bijvoorbeeld de roep van kauwtjes en zang van een merel, heeft het apparaat daar wat moeite mee. In detectieniveau laag bleken de kauwtjes wel gedetecteerd te zijn, wat correct was.
Opnames en sonogrammen
Wat een grote meerwaarde is, is dat alle detecties worden opgenomen als kleine geluidsfragmenten, handig om na te luisteren, te delen en eventueel verder te analyseren. De sonogrammen die ook automatisch worden aangemaakt ondersteunen dit verder. Je zou willen dat de sonogrammen iets meer contrast hadden, maar het is ruim voldoende.

Lidmaatschap
Bij aankoop van deze Haikubox ontvang je een jaarlidmaatschap waarmee je toegang krijgt tot alle geavanceerde functies. Je ontvangt meldingen over waargenomen vogels, kunt een deelbare weblink maken voor vrienden en familie en krijgt onbeperkte toegang tot vogelidentificaties.
Alle basisfuncties zoals herkenning, opnames, sonogrammen en statistieken blijven werken als je je lidmaatschap niet verlengd. Mijns inziens voegt het lidmaatschap niet bijzonder veel toe, behalve als je het live wilt delen op een website.
Nachtelijke opnames
De Haikubux detecteert 24/7 en maakt dus ook inzichtelijk welke vogels er ‘s nachts overtrekken, mits ze geluid maken.
Ik heb nog onvoldoende kunnen testen, in hoeverre je ook ’s nachts hiermee de vogeltrek kunt volgen, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.
Voorlopige conclusie
De Haikubox doet wat het belooft en werkt zoals je mag verwachten. De prijs (€ 299,-) is redelijk pittig, maar je krijgt er veel voor terug. Het werkt stimulerend om actiever in je eigen omgeving naar vogels te kijken, zeker als je detecties ziet van vogels waarvan je niet wist dat ze in je tuin of omgeving voorkomen.
Voor meer informatie zie: https://webshop.vogelskijken.nl/product/haikubox/
5 reacties
Uit de informatie hierboven maak ik op dat de haiku box uitsluitend bedoeld is om op een vaste plaats op te hangen, terwijl de birdweather PUC ook mobiel gebruikt kan worden. Het zou wel interessant zijn wat de verschillende in detectie zijn tussen de twee producten.
Worden de waarnemingen ook met e-bird en daarmee met de Global Biodiversity Information Facility – gbif.org gedeeld? Dat zou mooi zijn.
En de Raspberry Pi, die werkt ook met Birdnet.
Gewoon uit nieuwsgierigheid
Is er ook een vergelijking gemaakt met de birdweather PUC? het lijken me redelijk vergelijkbare producten, maar misschien heb ik het mis.
Beide maken gebruik van BirdNET, dus ik zou inderdaad vergelijkbare resultaten verwachten. Maar een vergelijking van de kwaliteit van behuizing, microfoon, app etc zou wel nuttig zijn.