Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?
Nu december is aangebroken komt ook de vogeltrek tot zijn eind. Onze zomergasten zitten grotendeels al diep in Afrika en onze wintergasten zijn vrijwel allemaal gearriveerd. Toch is er altijd wel iets van beweging in de vogelwereld, zeker als er weersomslagen zijn en de temperatuur daalt.
Wat vliegt er?
- De grote bulk aan overwinteraars is al in ons land aangekomen, maar de gehele winter zullen groepen ganzen en eenden blijven binnenkomen die steeds iets verder naar het zuiden opschuiven. Zeker als het in het noorden kouder begint te worden en de temperaturen onder het vriespunt duiken kunnen er grotere trekbewegingen plaatsvinden van soorten als brandgans, grote zaagbek en kievit.
- Ook op zee gebeurd er in december nog van alles. Verschillende soorten duikers, drieteenmeeuwen en jan-van-genten zijn in deze periode in de Noordzee in grote aantallen aanwezig. Op dagen met goede weersomstandigheden kunnen deze soorten vanaf de kust worden gezien, zoals bij deze telling vanaf Texel NH
Opmerkelijke waarnemingen
- Afgelopen weken waren er verschillende waarnemingen van kleine alk. Deze zeldzame soort duikt vaak laat in het najaar op, maar helaas gaat het vaak om verzwakte vogels die hun bezoek aan Nederland niet lang overleven. De telling met het hoogste aantal kleine alken was dit jaar bij Egmond aan Zee NH
Wat komt eraan?
- In de winter is de temperatuur een grote factor die de trekbewegingen van vogels beïnvloed. Zeker wanneer een koude periode gepaard gaat met sneeuw en ijs kan dit veel beweging in gang zetten. Maar ook zonder kou is er komende tijd nog wel iets van beweging te verwachten. Zo zullen er nog een aantal nonnetjes en kleine- en wilde zwanen binnenkomen, en soorten als parel- en ijsduiker kunnen ook nog zomaar neerstrijken op een overwinteringsplek ergens in ons land.