Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 9 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Tapuit
Fotograaf: Bert Ooms

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

De eerste week van mei is achter de rug en dat viel voor trektellers over het algemeen niet tegen. Een aantal dagen lang was er sprake wind uit de oostelijke richting. Zoals eerder vermeld in de rubriek gaat dit in het voorjaar vaak gepaard met zichtbare vogeltrek in Nederland. Hieronder is te lezen wat er gezien is.

Wat vliegt er?

  • Terwijl ‘onze’ gele kwikstaart, ondersoort flava, grotendeels hun trektocht er al op hebben zitten, vliegen er momenteel vooral noordse kwikstaarten over de Nederlandse telposten. Als het je lukt om een trekkende groep kwikstaarten in de kijker te krijgen, is de kans reëel om een noordse kwikstaart te zien.
  • Boerenzwaluwen waren goed vertegenwoordigd op de telposten. De meeste exemplaren werden op Noordkaap geteld, met ruim 25.624 exemplaren op 7 mei.
De noordse kwikstaart is te herkennen aan donkerblauwe kop zonder wenkbrauwstreep.

Opmerkelijke waarnemingen

  • Het gebeurt niet vaak dat een telpost meerdere landelijke dagrecords verbreekt op één dag. Toch lukte Breskens dat op 4 mei door maar liefst 7 steppekiekendieven (voormalig dagrecord was 3) en 148 torenvalken (voorheen dagrecord van 126). Daarnaast vormden de ruim 10.000 gierzwaluwen de beste trekdag van de soort tot nu toe dit jaar. Een filmpje van deze voorbij scherende rakkers is hier te vinden.
  • Maar ook Noordkaap verbrak deze week twee dagrecords op één dag. Temmincks strandloper (56 exemplaren) en bontbekplevier (2126 exemplaren) moesten eraan geloven. Het aantal morinelplevieren dat langs deze telpost vloog afgelopen week was overigens ook indrukwekkend. Dat waren er 55.
  • Op 6 mei hopten er langs de Kustweg nabij het Lauwersmeer 257 tapuiten. De laatste keer dat er meer tapuiten op een telpost gezien zijn was in 2004. Dat moet een spectaculair gezicht zijn geweest.
Een van de vele torenvalken die door ons land trok. Fotograaf: Hugo Wieleman

Wat komt eraan?

  • Veruit de meeste zomergasten zijn ons land al in. Toch ontbreken er nog een aantal. Zo moeten er nog een hoop wespendieven arriveren.
  • Verder missen we nog een aantal wielewalen. Die zullen vermoedelijk niet lang meer op zich laten wachten.
  • Indien er een zuidelijke wind aan te pas komt, kunnen er ook bijeneters verwacht worden. Bijeneters worden jaarlijks gezien in deze periode maar zijn sterk afhankelijk van de wind.
Bijeneters kunnen doortrekken in kleine groepjes. Fotograaf: Hugo Wieleman

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: