Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 4 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Visarend, april is dé doortrekmaand. Fotograaf: Jurgen Maassen

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd en kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op trek verwachten?

Het is april, wat betekent dat voor veel vogels de trek nu echt is begonnen. Veel soorten vertrekken deze maand naar hun broedgebieden in het noorden, maar andere soorten komen juist terug uit hun overwinteringsgebieden in het zuiden.

Wat vliegt er?

  • De meeste trektelposten hebben inmiddels hun eerste boeren– en oeverzwaluw van het jaar gezien, en ook gele kwikstaart en boompieper beginnen nu steeds talrijker te worden. Maar ook soorten die men niet veel op telposten ziet (omdat ze ’s nachts vliegen), druppelen nu binnen, zoals rietzanger en snor.
  • Begin april verlaten ook veel eendensoorten zoals smienten ons land. Op heldere avonden met rugwind vanuit het zuiden of zuidwesten vertrekken ze massaal richting Scandinavië.
  • Bruine kiekendieven en visarenden beginnen nu goed door te trekken. Beide soorten hebben een vrij ruime doortrekperiode zonder duidelijke piek zoals bij veel zangvogels wel het geval is. Hoogtepunt van de trek bij bruine kiekendief ligt wel duidelijk in april met soms een tweede golfje in mei van onvolwassen vogels. Ook bij visarend is dat patroon zichtbaar.
Pleisterende reuzensterns tussen de kokmeeuwen. Fotograaf: Josephine Beijer

Opmerkelijke waarnemingen

  • Een van de eerste reuzensterns van het jaar werd gisteren gezien over De Horde, een van de plekken in Nederland waar het meest wordt geteld. Vooral op dagen met wind uit het oosten is het zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.
  • De tjiftjaf is normaal geen soort die je veel ziet trekken. Net zoals veel zangvogels vliegen ze vooral ’s nachts. Als men tjiftjaffen ziet op telposten dan is dat meeste ‘struiktrekkend’, vliegend van het ene boompje naar de andere. 101 vogels op een dag is wel erg bijzonder!
Gekraagde roodstaart, deze week kunnen ze binnenkomen.

Wat komt er aan?

  • Na een aantal weken met veel slecht weer begint het deze week een stuk beter te worden, ondanks de kou. Dit zal ongetwijfeld zorgen voor een golf aan soorten die terugkomen uit het zuiden. Soorten als gekraagde roodstaart en bonte vliegenvanger kunnen weer te horen zijn in de bossen en tapuit in de duinen.
  • Begin april trektellen kan enorm veel opleveren, en met de aankomende oostenwind kan Breskens wel eens de eerste topdag van dit voorjaar hebben, zoals op 5 april 2020. Maar ook in de rest van het land kan al veel vliegen met deze wind, dus het is zeker de moeite waard om regelmatig omhoog te kijken!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: