Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 25 maart

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 25 maart: Beflijsters staan elk voorjaar weer hoog op het verlanglijstje van vogelaars.
Beflijsters staan elk voorjaar weer hoog op het verlanglijstje van vogelaars. Fotograaf: Luc Meert

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd en kijken we vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Het is voorjaar! De vogeltrek is al even bezig maar komt nu echt in een stroomversnelling. Door het aanhoudende mooie weer arriveren de zomergasten dit jaar behoorlijk vroeg. De hoge temperaturen in combinatie met de zachte zuidoosten wind van afgelopen dagen hebben voor een vermakelijk weekend gezorgd.

Vogeltrekjournaal 25 maart: Zowel gele kwikstaarten als boerenzwaluwen zullen komende weken weer steeds meer te zien zijn.
Zowel gele kwikstaarten als boerenzwaluwen zullen komende weken weer steeds meer te zien zijn. Fotograaf: Sieb

Wat vliegt er?

  • De eerste boeren- en oeverzwaluwen stromen aardig binnen. Veel telposten hebben de afhgelopen dagen beide soorten al wel een keer kunnen noteren. De grote bulk met zwaluwen komt pas in de tweede helft van april. Ook op de huis en gierzwaluwen moeten we nog een tijdje wachten.
  • De eerste blauwborsten arriveren al vroeg in maart, maar in deze laatste week stromen ze echt goed binnen. In veel rietgebieden is de zang van deze blauwe juweel al weer volop te horen.
  • Dit is ook de tijd dat we afscheid moeten gaan nemen van veel wintergasten. Enorme aantallen smienten en wintertalingen zijn afgelopen week in beweging gekomen. Ook in de komende weken zullen er nog veel vertrekken. Wanneer je deze dagen ’s nachts buiten komt zal het niet zelden gebeuren dat de roepjes van overvliegende smienten de lucht vullen.
  • Ook de ganzen gaan voor het overgrote deel ons land verlaten. Kolganzen zijn afgelopen week massaal wegtrekkend gezien en ook groepen brandganzen beginnen aan hun tocht naar het hoge noorden.
  • Lijsters zijn ook in beweging. Grote groepen koperwieken en kramsvogels verlaten ons land en dat is ook op telposten niet onopgemerkt gebleven. Terwijl we onze winterse lijsters moeten uitzwaaien duiken de eerste beflijsters weer op. Deze zwarte lijster met kenmerkende witte bef trekt onderweg naar zijn broedgebieden door ons land. Ze kunnen tijdens deze tocht overal opduiken, zelfs op de stoep midden in de randstad.
Vogeltrekjournaal 25 maart: Oeverzwaluwen zoeken al snel na aankomst weer hun kolonies op. Let dus extra goed op bij het langsfietsen van een vaste kolonieplek.
Oeverzwaluwen zoeken al snel na aankomst weer hun kolonies op. Let dus extra goed op bij het langsfietsen van een vaste kolonieplek. Fotograaf: Rob Belterman

Opmerkelijke waarnemingen

  • Tussen de eerste beflijsters werd wel een heel opmerkelijk individu gezien. Naast telpost Berkheide fotografeerde de vaste tellers de eerste Alpen-beflijster voor Nederland. Deze ondersoort van de beflijster is onder andere te herkennen aan de heel zwaar wit geschubde buik. Opletten dus als jullie de komende tijd zelf tegen een beflijster aanlopen.
  • Waar de meeste mensen afgelopen week blij waren met hun eerste boeren– of oeverzwaluw, gaat het op Texel toch altijd weer een stukje gekker. Daar ontdekte een gelukkige vogelaar op de noordpunt van het eiland namelijk een vroege roodstuitzwaluw. Zo kan het dus ook!
  • Adulte mannetjes steppekiekendieven zijn een zeldzame verschijning, maar eind maart is misschien wel de beste periode om er eentje te zien. De mannetjes hebben de gewoonte om iets eerder te arriveren dan de vrouwtjes en jonge vogels. De eerste van dit jaar vloog langs telpost Noordkaap GR.
Regenwulpen hebben een kenmerkende rollende fluitroep waarmee ze hun komst vaak verklappen. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Wat komt eraan?

  • Met nog maar een week te gaan tot april aanbreekt zijn er veel soorten te verwachten. De eerste purperreigers, visarenden en boompiepers zijn al gezien, maar zullen komende week in aantallen toenemen. ‘
  • Witte kwikstaarten zijn alweer een aardig tijdje terug in hun broedgebieden, maar komende week zullen ook de gele kwikstaarten in toenemende aantallen binnenkomen. De doortrekpiek van deze soort ligt in april, maar afgelopen dagen zijn er al behoorlijk wat gele kwikstaarten waargenomen. Let goed op of de eerste gele kwikstaart die jullie zien niet toevallig een Engelse kwikstaart is, daarvan zijn er ook al een aantal gezien. Deze Engelse variant heeft een volledige groengele kop en mist dus het blauwgrijze van onze eigen gele kwikstaart.
  • Regenwulpen komen er ook aan. Deze kleinere variant van onze eigen wulp is een doortrekker in Nederland met de doortrekpiek rond half april. De eerste groepen komen standaard eind maart aan. De komende week kan de kenmerkende roep plotseling weer boven je hoofd te horen zijn.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: