Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 25 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Roodstuitzwaluw. Fotograaf: Franck Hollander

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

We naderen eind april en gaan richting de toptijd van de vogeltrek in het voorjaar. De komende twee weken trekken er grote aantallen vogels door maar zijn er vooral veel verschillende soorten te verwachten. Sommige telposten halen wel 100 soorten op één dag!

Wat vliegt er?

 • Afgelopen weekend waren de telposten weer goed bemand vanwege de voorspelde oostenwinden. Dit leverde met name op zaterdag mooie aantallen roofvogels op waaronder tientallen visarenden en kiekendieven. Ook trokken er leuke aantallen valken door, waaronder veel torenvalken en smellekens en goede aankomst van boomvalken.
 • De beste tijd van graspiepers hebben we inmiddels gehad maar het is nog steeds de meest talrijke zangvogel die over ons land doortrekt. Tot nu toe is het een prima voorjaar voor graspieper met een van de beste jaren in het afgelopen decennium.
 • Gele kwikstaarten zijn vol aan het doortrekken in deze periode. Let goed op, want er kan maar zo een noordse kwikstaart of engelse kwikstaart tussen zitten.

Opmerkelijke waarnemingen

 • De blauwe kiekendief beleeft een zeer goed voorjaar met hoge aantallen. Hier worden we natuurlijk blij van gezien het lage aantal dat er nog in Nederland broedt.
 • Afgelopen week waren ze er ineens in grote aantallen: witgatjes. De aantallen zijn wel drie keer hoger dan gemiddeld in deze periode.
 • De beflijster wordt dit voorjaar relatief weinig gezien op telposten. Ook op andere plekken zijn de aantallen tot nu toe laag. Gezien de sterk geconcentreerde doortrekperiode van beflijsters zal het de komende dagen moeten gebeuren willen we nog wat serieuze aantallen van deze fraaie lijster te zien krijgen.
Blauwe Kiekendief. Fotograaf: Edward Dekker

Wat komt er aan?

 • Om het kort samen te vatten: heel veel. Naast grote aantallen zwaluwen is er veel variatie te verwachten. Vrijwel alle soorten zangvogels, steltlopers, eenden en roofvogels zijn onderweg en komen de komende twee weken terug.
 • Op dit moment kunnen alle vier soorten kiekendieven weer gezien worden. Ook de grauwe kiekendief is weer terug uit Afrika, maar de aantallen zijn nog erg laag dit voorjaar. Hopelijk komt hier snel verandering in.
 • We komen nu misschien wel in de beste tijd van het voorjaar om zeldzame soorten te zien. Het is een uitstekende tijd voor soorten als lachstern, roodstuitzwaluw, europese kanarie, morinelplevier, draaihals en vele andere. Koningsdag lijkt op dit moment uitstekende papieren te hebben. Er op uit dus!
Morinelplevier. Fotograaf: Ruwan Aluvihare

2 reacties

 1. Goedemiddag ……..
  Bestaat er geen boek over vogeltrek.
  Lijkt mij best interessant.

  Groetjes Ruud Hendriksen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

 1. Goedemiddag ……..
  Bestaat er geen boek over vogeltrek.
  Lijkt mij best interessant.

  Groetjes Ruud Hendriksen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: