Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 18 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Beflijsters trekken nu volop door ons land. Fotograaf: Luc Meert

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op trek verwachten?

Het is nu midden april, en waar de trek in de eerste helft van april vaak nog aan het opstarten is, barst het in de tweede helft echt helemaal los. Dit is vooral te merken aan de diversiteit in soorten die met de dag toeneemt in deze periode. Terwijl de vroege trekvogels al beginnen met broeden stromen de Afrikagasten binnen en beleven telposten piekdagen.

Wat vliegt er?

 • Er was deze week nog geen sprake van echte piekdagen als het gaat om zichtbare dagtrek, maar wanneer je buiten loopt is het wel duidelijk dat er in de nacht genoeg zangvogels binnen komen. Soorten als zwartkop en rietzanger zitten weer overal alsof ze nooit zijn weggeweest en de eerste sprinkhaanzangers, koekoeken en bonte vliegenvangers waren deze week ook weer te bewonderen.
 • Verschillende soorten sterns komen ook weer het land binnen. Zo nemen de aantallen visdieven sterk toe en zijn de eerste zwarte sterns en noordse sterns weer gezien. Ook de grootste van allemaal is alweer een aantal keer waargenomen: reuzensterns kwamen langs bij de telposten van Breskens, Kamperhoek, Eemshaven, Enkhuizen en de Gorzen bij Ridderkerk.
 • Tapuit en beflijster zijn typisch soorten voor deze tijd van het jaar. Tijdens een rondje vogels kijken is de kans op het tegenkomen van deze doortrekkers nu heel reëel.
 • Steeds meer verschillende steltlopers bereiken ons land, zo zijn er al behoorlijk wat regenwulpen gezien in de afgelopen week. Ook dit is weer zo’n typische soort voor half april, al komen de grootste aantallen waarschijnlijk pas komende week!  
Bonte vliegenvangers zijn weer te horen in de Nederlandse bossen. Op doortrek duiken ze ook regelmatig in parkjes op. Fotograaf: Henk Dikkers

Opmerkelijke waarnemingen

 • Zoals vermeld in de vogelradar van deze week worden er opvallend veel hoppen gezien in het land. Ook op telposten blijven ze niet onopgemerkt, zo hadden de tellers op de Vulkaan vrijdag een overvliegende hop en belandde ook in de netten van ringstation Amsterdamse Waterleidingduinen een exemplaar van deze soort.
 • Grijze wouw begint in Nederland steeds meer een realistische telpostsoort te worden. Zo was het op 10 april zelfs op twee plekken raak, de tellers van Paal 10 op Schiermonnikoog en de tellers bij het Wanteskuup op Noord-Beveland konden van een overvliegende vogel genieten.
 • Steppekiekendieven zijn de laatste jaren enorm toegenomen als bezoekers van ons land, wat zelfs al tot broedgevallen heeft geleid! Ook op telposten worden nu regelmatig steppekiekendieven gezien, met op 10 april waarnemingen op zes verschillende telposten.
Reuzensterns zijn schaarse doortrekkers in ons land. Fotograaf: Thomas Los

Wat komt er aan?

 • Komende week gaat het een spannende week worden, zeker omdat de weersvoorspellingen voor aankomend weekend nog wat onzeker zijn. De huidige voorspellingen zijn een noordoostenwind tot en met donderdag, met op vrijdag oost- tot zuidoostenwind. Er zijn ontzettend veel vogels met een sterke trekdrang in deze tijd van het jaar, dus de noordoostenwind kan zorgen voor mooie zichtbare dagtrek, met lager vliegende vogels door de lichte tegenwind. Dagen met wind uit het zuidoosten hebben zich in het verleden al bewezen als dé omstandigheden voor dagen met de grootste kans op veel trek. Vooral op telposten als Breskens kan vrijdag dus een interessante dag worden.
 • De lijst met mogelijke soorten voor komende week is lang genoeg om een trilogie mee vol te schrijven. Kijk bijvoorbeeld naar deze en deze toptellingen van vorige jaren. Een mooi overzicht van mogelijke soorten is te vinden in de vogelkalender.
 • Dwergmeeuwen hebben in de week van 20 april vaak de piek van hun doortrek. Vooral over zee zijn vaak leuke aantallen te zien, maar ook in het binnenland kunnen kleine groepjes opduiken.
 • Verschillende soorten zwaluwen zullen komende week in grotere aantallen binnenstromen. Vooral boerenzwaluwen zullen hierbij veel te zien zijn, maar ook de eerste aantallen gierzwaluwen en huiszwaluwen zijn te verwachten.
 • Ga vooral zoveel mogelijk naar buiten! Het voorjaar is in volle gang en vogeltrek is nu overal te zien. Het zou niet de eerste keer zijn dat een draaihals in een achtertuin opduikt, of een velduil over een lokaal natuurgebiedje vliegt. Veel vogelplezier deze week!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: