Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd, maar we kijken ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten? Het is half mei, de vogeltrek loopt richting het einde. Maar de aanhoudende oostenwinden maken het zeker spannend!
Wat vliegt er?
- De meeste vogeltrek is inmiddels voorbij maar er is nog steeds genoeg te beleven. Zwaluwen trekken nog in goede aantallen door net als steltlopers, sterns en roofvogels.
- Mei is de topmaand voor wespendief. Zo rond de 2/3e week van mei ligt de piek. Met name over het oosten van Nederland kunnen ze dan in leuke aantallen doortrekken, hoewel de aantallen veel lager zijn dan in het najaar. Dit komt deels omdat in het voorjaar in ons land alleen adulte wespendieven op trek zijn, de onvolwassen vogels blijven in Afrika.
- Leuk is de ruitrek van grauwe gans in mei. Elk jaar is er voor deze soort in mei een piek in de aantallen, namelijk van de vogels die naar waterrijke gebieden trekken om hun verenkleed te ruien. Dit kan leiden tot duizenden vogels die op een dag doortrekken.

Opvallende waarnemingen
- Het is altijd gaaf om een roodstuitzwaluw langs te zien vliegen. De waarneemtijd is vaak kort, maar het nagenieten vaak lang. En als je er dan drie op één dag ziet, is driedubbel genieten. Tip: zoek een locatie aan de kust!
- Een kwak op de Waddeneilanden is zeer zeldzaam. Op 1 mei werd er één ontdekt op Ameland. Pas de derde waarneming voor dit eiland. En ’s avonds vloog dezelfde vogel zeer waarschijnlijk al roepend hoog weg richting het oosten, de nacht in!
- Niet in Nederland, maar de meer dan 1000 zomertortels die 8 mei langs een telpost in Frankrijk trokken mogen niet onvermeld blijven. De zomertortel is inmiddels zeer schaars in Nederland. Van zulke aantallen kunnen wij alleen maar dromen.

Wat komt eraan?
- Niet heel veel meer, maar nog wel een aantal leuke soorten. Met name zwaluwen, steltlopers en sterns kunnen nog in goede aantallen doortrekken. Er zijn ook nog best veel soorten roofvogels die in deze periode op trek kunnen worden gezien, zoals visarenden, kiekendieven, valken en wouwen.
- We komen langzaam in de trektijd van de roodmus. Deze fraaie vogel met de kenmerkende roep kan eind mei weer tijdens de trek worden opgemerkt. Waarschijnlijk roepend vanuit de nabijgelegen vegetatie.
- De combinatie van oostenwinden en de maand mei doen menig vogelaarshart sneller kloppen. Is er nog een kans op een influx van roodpootvalken? De vorige grote voorjaarsinfluxen waren in 1992 en 2008. De wind lijkt op dit moment wat teveel naar noord te gaan draaien de komende tijd, maar we wachten in spanning af!
