Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?
Begin september is in de vogelwereld een drukke tijd. Een aantal van onze broedvogels is al bijna helemaal uit het land verdwenen terwijl van sommige wintergasten de allereerste vogels binnendruppelen. Tussen de bulk aan algemene doortrekkers zitten er in deze periode ook regelmatig schaarse soorten die het hart van menig vogelaar sneller doet kloppen.
Wat vliegt er?
- Na een periode met een oostelijke stroming draaide de wind deze week naar het westen. Daardoor kan vanaf de Nederlandse kust weer zeetrek te bewonderen zijn! Half september is een goede tijd voor trek van grauwe pijlstormvogels en dat was te merken op de zeetelposten bij Westkapelle ZL en Maasvlakte II. Grauwe pijlstormvogels zijn echte globetrotters die een bizarre reis maken. De vogels brengen de zomer door in de noordelijke Atlantische oceaan om in het najaar een reis af te leggen van bijna 14.000 kilometer. Ze vliegen naar de Falkland eilanden en omliggende eilandgroepen om daar vanaf november precies één ei uit te broeden.
- Verschillende soorten zangvogels zijn volop aan het trekken. In deze periode zijn dit vaak soorten die wij hier kennen als broedvogels, zoals fitis, gekraagde roodstaart, grauwe vliegenvanger en zwartkop. Deze soorten trekken grotendeels tot aan de Sahelzone onder de Sahara en hebben dus een lange reis voor de boeg. Vaak zijn de volwassen vogels al eerder vertrokken. Nu zien we dan vooral jonge vogels die voor de eerste keer de reis naar het zuiden beginnen.
Opmerkelijke waarnemingen
- Afgelopen weekend werden Nederlandse vogelaars getrakteerd op oostenwind. Dat zorgde ervoor dat veel doortrekkende vogels die normaal verder oostelijk zouden doorvliegen nu boven ons land verschenen. Het hoogtepunt dat deze wind met zich meebracht was een mooie influx van roodpootvalken, met in alle provincies veel waarneming van deze zeldzame soort. Vooral het noorden werd goed bedeeld met op een telpost tot wel negentien langstrekkende vogels. Dit nieuwe (voor zover op trektellen.nl geregistreerd) record werd vastgesteld bij telpost Nieuw-Statenzijl GR.
Wat komt eraan?
- Komende weken zullen steeds meer soorten trekvogels zich in de stroom mengen. Verwacht op verschillende plekken weer soorten als vuurgoudhaan, pijlstaart en smient. Deze soorten trekken vanuit hun noordelijke broedgebieden ons land weer binnen om hier, of ten zuiden van hier, de winter door te brengen.
- Verwacht het onverwachte, in de trektijd gebeuren vreemde dingen. Soms kennen onervaren jonge vogels de route naar het zuiden niet goed goed en belanden daardoor op rare plekken. Zo kan er bijvoorbeeld opeens een draaihals neerstrijken in een tuin in Bodegraven ZH, of kan er een nachtzwaluw in een rommelhoekje op de Maasvlakte ZH zitten. Met de najaarstrek in volle gang is er dus genoeg te beleven!
Eén reactie
En hoe zit het met de huiszwaluwen dit jaar?
Ik had een nest op mijn balkon, het is al een week leeg.
Hartelijke groeten vanuit Delfzijl.
Geki Luiten.