Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 11 april 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Purperreiger op trek. Fotograaf: Hugo Wieleman

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op trek verwachten?

We hebben de eerste week van april achter ons gelaten. Langzaam neemt het voorjaar duidelijkere vormen aan en dat zien we ook terug in de soorten en aantal vogels op de Nederlandse trektelposten.

Wat vliegt er?

  • De piektijd van graspieper duurt nog zeker 1 a 2 weken, maar toch zijn de eerste duizenden Nederland al door gestuiterd. De kans is groot dat je er ook wat hebt kunnen zien overvliegen afgelopen dagen.
  • Kneuen knallen deze dagen ook prominent door. Dat is op de telposten niet onopgemerkt gebleven. Op Noordkaap, Breskens en Eemshaven hebben tellers afgelopen weken enkele honderden voorbij zien vliegen.
  • Er werden ook veel witgatten gezien afgelopen dagen. De dagrecords van deze soort worden gedomineerd door Breskens; ook afgelopen dagen vlogen daar de meeste exemplaren langs. Op 9 april werden er 78 individuen geteld.
Een witgat in vlucht is altijd goed te herkennen aan de donkere ondervleugels. Fotograaf: Hugo Wieleman

Opmerkelijke waarnemingen

  • De zachte noordoosterwind aan het begin van afgelopen week bracht het een en ander aan leuke waarnemingen. Ondanks dat het de meest algemene roofvogel wereldwijd is, blijft een zwarte wouw in Nederland een bijzondere waarneming. Tussen 3- en 5 april vlogen er 7 exemplaren verdeeld over de telposten.
  • Door een occlusiefront (de grens van koude- en warme lucht) die op vrijdag 7 april recht boven Nederland lag, waaide de wind in het noordoosten van het land uit het zuidoosten. Dit leverde plaatselijk aardige verplaatsing van trekvogels op. Zo werden er bij Paal 10 op Schiermonnikoog ruim 5000 lijsters geteld onderweg naar hun noordelijkere broedgebieden, voornamelijk bestaande uit koperwieken en kramsvogels. Ook bij de Eemshaven werden veel lijsters overtrekkend gezien.
  • De tellers op telpost Berkheide waren de gelukkigen die op Trektellen.nl de eerste gierzwaluw konden melden. Dit gebeurde op 9 april, dat is mooi op tijd!
Tijdens het cirkelen valt de driehoekige staart bij een zwarte wouw vaak op. Fotograaf: Hugo Wieleman

Wat komt er aan?

  • Voor aankomende dagen wordt er een vrij stevige zuidwesterstroming verwacht. Dat is niet de meest gunstige windrichting voor massale zichtbare vogeltrek in Nederland. Echter blijft de drang om snel naar de broedgebieden te bewegen, en hierbij helpt harde wind in de rug zeker mee. Aankomende week kunnen we meer purperreigers, bruine kiekendieven, gele kwikstaarten en meer variatie binnen de steltlopers verwachten. Er zullen ook ongetwijfeld een aantal schaarse soorten worden opgemerkt.
  • Het is ook een mooie tijd voor grauwe gors, europese kanarie en bonte kraai. Succes en veel plezier aankomende week!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: