Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd en kijken we vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?
April is begonnen, de voorjaarsmaand waarin de vogeltrek op zijn hoogtepunt is. Waar we in maart vooral konden genieten van de wegtrek van de wintergasten staat april juist in het teken van de aankomst van de zomergasten. Vrijwel alle soorten op enkele na zullen deze maand terugkeren naar hun broedgebieden. Genieten dus!
Wat vliegt er?
- Waar van veel soorten de eerste vogels al zijn binnengedruppeld zal vanaf nu ook de massa binnenkomen. Zo is de trek van bijvoorbeeld witgat duidelijk al begonnen, maar komt de piek pas over twee weken. Veel andere steltlopers pieken nog later, maar ook de eerste groenpootruiters en zwarte ruiters kan je nu al verwachten.
- De tjiftjaf is duidelijk al een paar weken terug en vele van jullie zullen ze al hebben gehoord. Zijn broertje, de fitis, is pas net terug. Je zal ze de komende weken steeds meer horen. Zoek vooral in jonge loofbomen zoals wilgen en let op de kenmerkende zang.
- In het riet krijgt de blauwborst nu gezelschap van andere soorten. De rietzanger is al op enkele plaatsen te horen. Let goed op wanneer er pluisjes van lisdoddes rondvliegen, want met wat geluk zit er een buidelmees!

Opmerkelijke waarnemingen
- Nog leuk om te benoemen is het landelijk dagrecord pontische meeuw dat begin maart over kamperhoek FL vloog. Deze soort is gebonden aan zoet water en broedt in het IJsselmeer.
- Bij Terschelling FR zaten maar liefst 17 ijseenden, een voor Nederland spectaculair aantal. Ze zullen waarschijnlijk snel naar het noorden vertrekken.

Wat komt eraan?
- Zoals al benoemd komen vrijwel alle soorten in deze maand terug. Je kan dus beter vragen wat er (nog niet) niet terugkomt. Soorten waar we nog even op moeten wachten zijn bijvoorbeeld bosrietzanger en spotvogel, waarvan de eerste pas in mei terugkomen. Maar bijvoorbeeld hun broertje, de kleine karekiet is binnenkort al wel te verwachten.
- Roofvogeltrek is altijd erg spectaculair om te zien en veel trektellers genieten van elke bruine kiekendief. Niet alleen de bruine maar ook de blauwe en de steppekiekendief vliegen de komende weken steeds vaker door ons land. Alleen op de grauwe kiekendief is het nog een aantal weken wachten.
- De graspiepers die in Nederland broeden zijn al volop aan het zingen, maar toch piekt de trek van graspieper pas de komende weken. Zeker telposten zoals Breskens ZL kunnen dan tienduizenden vogels waarnemen die in een constante stroom langsvliegen. Kom met zuidoostenwind vooral genieten van dit spektakel!
