Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelskijken Magazine nummer 5 is uit!

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

En hopelijk bezorgt het lezen jullie net zo veel plezier als ons het maken. Bestel dit nummer in de webshop of voeg je bij de inmiddels steeds groter wordende groep abonnees. Want als vogels kijken je hobby is, is Vogelskijken Magazine jouw lijfblad!

In editie vijf kun je onder andere het volgende verwachten

Het wordt langzaam maar zeker winter en dus wordt het ook weer tijd om op zoek te gaan naar noordelijke soorten. De Noordzee vult zich inmiddels met overwinterende zeevogels en Corstiaan Beeke vertelt alles over één van de meest indrukwekkende soorten die je daartussen zou kunnen vinden: de IJsduiker!

IJsduiker Fotograaf: Corstiaan Beeke

In Vogelaar met een verhaal staat de bij velen wel bekende Adri de Groot centraal. Zijn foto’s en vogeldagboek kennen een grote schare vaste volgers. Idde Lammers interviewde hem naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van zijn website.

Voor vogelaars die van een uitdaging houden is er ditmaal het artikel van de hand van Jorrit Vlot. Hij legt uit hoe je een ‘kleine goudplevier’, jargon voor een Aziatische- of Amerikaanse goudplevier, zou kunnen vinden.

In ‘Mijn vogelwens’ staat een bij ons allen tot de verbeelding sprekende soort centraal. We kunnen niet wachten tot we hun zang weer over de heidevelden horen ratelen, maar nu moeten we het nog even doen met een verhaal over…de nachtzwaluw!

Nonnetje

Thomas van der Es zet in zijn rubriek ‘Uitgelichte soort’ de misschien wel mooiste eend die er in ons land te vinden in het zonnetje: het nonnetje.

Nonnetje Fotograaf: Ton Döpp

In de rubriek van Dick de Vos over ‘vogels kijken met je oren’, behandelt hij ditmaal de groep zangvogels die tot de categorie ‘vrije strofen’ gerekend mag worden.  Deze soorten hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een breed repertoire, maar zijn ook de zangvogels die de meeste bekendheid genieten.

In de rubriek vogelwerkgroep ditmaal geen groep, maar een promovendus: Hans Linssen. Hij vertelt over zijn onderzoek naar kleine zwanen en waarom we deze prachtige soort steeds minder in het Nederlandse winterlandschap tegenkomen.

De rubriek ‘Inzichten uit de wetenschap’ draait om een andere soort die vroeger heel algemeen was, maar die nu steeds minder de moeite neemt om naar Nederland af te reizen: de bonte kraai. Het hoe en waarom bespreekt Wim Kooij.

Zeekoet

In ‘Vogels vertellen’ vertelt Zara de zeekoet over haar haat-liefdeverhouding met hoogte.

Zeekoet Fotograaf: Martijn Bot

In ‘psychologie van een vogelaar’ gaan we in op het verschil tussen een vogelliefhebber en een vogelaar. Zit er een verschil in denkwijze en benadering tussen deze twee entiteiten en waar ligt dan de grens?

Het gebied dat in dit nummer centraal staat is één van onze absolute winterhotspots: de kop van Noord-Holland en dan specifiek de omgeving rondom Den Oever.

Slechtvalk

Het gaat goed met Slechtvalken in Nederland en Marcel Klootwijk vertelt in zijn rubriek precies hoe en wanneer de stijgende lijn bij de soort is ingezet.

Slechtvalk Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Deze rubrieken worden afgewisseld met de gebruikelijke kortere items als de column van Koos Dijksterhuis, ‘Mijn vogelmoment’, de ‘Social media poll’, updates van de verschillende waarnemingen tijdens de ‘Patchwork challenge 2024, Verre familie en de vogelfotografietips van Arie Ouwerkerk.

Vergeet niet om ook zelf je bijdrage te leveren. Vogelskijken magazine is een tijdschrift voor en door vogelaars, dus jullie deelname is essentieel. Stuur bijvoorbeeld jouw persoonlijke jaaroverzicht van de patchwork challenge 2024 naar ons op (het jaar is voorbij, dus het is tijd voor conclusies) of laat zien hoe jouw voedertafel eruitziet voor de rubriek Doe-het-zelf. Stuur een mail naar martijn@vogelskijken.nl en er is een grote kans dat jouw moeite beloond wordt met een plek in ons magazine!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: