Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogels vergeleken: ganzen

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Kolganzen. Fotograaf: Harvey van Diek

Vogels kijken is leuk, maar vogelsoorten echt herkennen is nog veel leuker. Want uiteindelijk wil je toch graag weten hoe die ene vogel heet die daar op die tak zit. Als je deze rubriek volgt leer je heel wat soorten herkennen, vooral de soorten die veel op elkaar lijken.

Honderden vogelsoorten

In ons land komen honderden vogelsoorten voor. Van algemeen tot zeer zeldzaam. In totaal zijn er door de jaren heen zo’n 530 soorten binnen onze landsgrenzen gezien. Daar zitten heel wat lastige duo’s of trio’s tussen. Deze komen allemaal aan bod in deze rubriek. We starten met de ganzen omdat de meeste ganzensoorten net zijn gearriveerd vanuit de Arctische gebieden waar ze broeden.

Hoe hou je al die soorten uit elkaar? Foto: Harvey van Diek

Hoeveel soorten ganzen komen in ons land voor?

In ons land komen zo’n tien verschillende soorten ganzen voor. De meeste zijn echte winterganzen, die zijn vrijwel alleen in het winterhalfjaar hier. De grauwe gans, grote canadese gans en brandgans kun je het hele jaar in ons land zien. We maken onderscheid tussen bruine ganzen en zwart-witte ganzen, dat maakt het meteen een stukje makkelijker.

Bruine ganzen

Van de ‘bruine ganzen’ zijn de grauwe gans en kolgans het algemeenst, gevolgd door de toendrarietgans en kleine rietgans. De dwerggans is de zeldzaamste met slechts enkele tientallen overwinteraars. Soms zit een enkeling in een groep andere ganzen. Kijk goed naar de plaatjes om de verschillen te zien. De ook bruin gekleurde nijlgans behoort niet echt tot de ganzen, maar hoort bij de bergeenden en casarca’s. De nijlgans wordt dan ook in combinatie met die soorten besproken.

Zwart-witte ganzen

De ‘zwart-witte ganzen’ zijn grote en kleine canadese gans, rotgans en brandgans. De roodhalsgans wordt ook wel tot de zwart-witte ganzen gerekend. De rotgans is een echte wintergast en komt eind oktober aan om pas in mei ons land weer te verlaten. De grote canadese gans wordt beschouwd als een exoot, maar wel een erg succesvolle, want de aantallen nemen nog steeds jaarlijks toe. Alle zwart-witte ganzen hebben een donkere hals en lichte flanken. Kijk goed naar de plaatjes en de aanwijspijltjes om de (soms subtiele) verschillen te zien. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogels vergelijken, een uitgave van de KNNV.  

Wil je meer weten over deze vogelsoorten? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: