Vogels kijken is leuk, maar vogelsoorten echt herkennen is nog veel leuker. Want uiteindelijk wil je toch graag weten hoe die ene vogel heet die daar op die tak zit. Als je deze rubriek volgt leer je heel wat soorten herkennen, vooral de soorten die veel op elkaar lijken.
Honderden vogelsoorten
In ons land komen honderden vogelsoorten voor. Van algemeen tot zeer zeldzaam. In totaal zijn er door de jaren heen zo’n 530 soorten binnen onze landsgrenzen gezien. Daar zitten heel wat lastige duo’s of trio’s tussen. Deze komen allemaal aan bod in deze rubriek. We starten met de ganzen omdat de meeste ganzensoorten net zijn gearriveerd vanuit de Arctische gebieden waar ze broeden.
Hoeveel soorten ganzen komen in ons land voor?
In ons land komen zo’n tien verschillende soorten ganzen voor. De meeste zijn echte winterganzen, die zijn vrijwel alleen in het winterhalfjaar hier. De grauwe gans, grote canadese gans en brandgans kun je het hele jaar in ons land zien. We maken onderscheid tussen bruine ganzen en zwart-witte ganzen, dat maakt het meteen een stukje makkelijker.
Bruine ganzen
Van de ‘bruine ganzen’ zijn de grauwe gans en kolgans het algemeenst, gevolgd door de toendrarietgans en kleine rietgans. De dwerggans is de zeldzaamste met slechts enkele tientallen overwinteraars. Soms zit een enkeling in een groep andere ganzen. Kijk goed naar de plaatjes om de verschillen te zien. De ook bruin gekleurde nijlgans behoort niet echt tot de ganzen, maar hoort bij de bergeenden en casarca’s. De nijlgans wordt dan ook in combinatie met die soorten besproken.
Zwart-witte ganzen
De ‘zwart-witte ganzen’ zijn grote en kleine canadese gans, rotgans en brandgans. De roodhalsgans wordt ook wel tot de zwart-witte ganzen gerekend. De rotgans is een echte wintergast en komt eind oktober aan om pas in mei ons land weer te verlaten. De grote canadese gans wordt beschouwd als een exoot, maar wel een erg succesvolle, want de aantallen nemen nog steeds jaarlijks toe. Alle zwart-witte ganzen hebben een donkere hals en lichte flanken. Kijk goed naar de plaatjes en de aanwijspijltjes om de (soms subtiele) verschillen te zien.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogels vergelijken, een uitgave van de KNNV.