Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Deze kleine fuut zie je makkelijk over het hoofd omdat ze zich vaak goed verschuilen. In de broedtijd valt de opvallende roep (een ratelend bi-bi-bi-bi) het meest op. In het broedseizoen heb je de meeste kans om ze waar te nemen in moerasgebieden en kleine meertjes met veel beschutting, in de winter tref je ze vaak in kanalen of vaarten.
In het broedseizoen is het verenkleed van een dodaars donkerbruin gekleurd. Een dodaars heeft in die periode een opvallende roodbruine hals en wang(1) die in de winter verkleurd naar lichtbruin. Als de vogel niet duikt is de achtkant(2) van het lichaam donsachtig en licht gekleurd. De kleine snavel heeft aan de basis een opvallende witte vlek(3) die in het voorjaar groter is. In het voorjaar vliegt een dodaars regelmatig korte stukjes en loopt dan min of meer over het water om daarna weer snel weg te duiken.
In de winter is de kruin(4) donkergrijs met een scherpe begrenzing tot onder het oog. De kop,hals en borst(5) zijn lichtbruin gekleurd. De wang(6) is ook lichtbruin gekleurd met aan de snavelbasis(7) een wat lichter en onopvallend gebied waar juist in het voorjaar de opvallende witte vlek zit.
Een juveniele dodaars heeft in zijn eerste levensmaanden een donkere zijkop met wat lichte strepen. In het hele verenkleed zitten verspreid witte veren die naarmate de juveniele dodaars ouder wordt afnemen en de vogel uiteindelijk ook geheel bruin kleurt. Aan de snavelbasis is een lichte vlek te zien. De vogel is aan het einde van het eerste kalenderjaar, zo rond december niet meer te onderscheiden van een adulte dodaars.
Dodaarzen geven in de broedtijd de voorkeur aan vegetatie- en waterrijke vennen, moerassen en plassen. Ze duiken veelvuldig onder water om voedsel zoals kleine visjes, kreeftjes en amfibieën te vangen. Boven water vangen ze met name larven en insecten. Je vindt dodaarzen vooral in het binnenland. Aan de kust komen ze ook wel voor maar dan zie je ze in de meer rustigere watertjes. In de winter verzamelen dodaarzen zich met name in het zuidwesten van ons land op groter water. Daar waar ook vogels uit de noordelijke broedgebieden zich bij de Nederlandse vogels voegen. Zo verdubbelt de populatie dodaarzen zich in de winter en trekt ook nog eens een groot aantal, zeker bij strenge vorst, door naar meer zuidelijkere minder koude overwinteringsgebieden.
De iets grotere geoorde fuut lijkt nog het meest op de dodaars alhoewel de geoorde fuut in het broedseizoen veel kleurrijker is dan een dodaars. De geoorde fuut, de naam zegt het al, heeft in het voorjaar bij de oorstreek een waaier van prachtige oranje veertjes die de vuurrode ogen extra accentueren. De geoorde fuut heeft een stijl voorhoofd en een iets opgewipte snavel. In de winter is de geoorde fuut net als de dodaars veel minder spectaculair om te zien. De vogel is dan ook veelal grijs gekleurd. In de winter kunnen ze in hele grote groepen, veelal op groot water, bij elkaar de winter doorbrengen.
De kuifduiker lijkt vooral op de geoorde fuut maar heeft ook zeker weg van een dodaars. Vooral de grijze winterkleden die alle drie de vogels dan hebben, lijken erg op elkaar. De kuifduiker is iets groter dan de geoorde fuut en een flink stukje groter dan de dodaars. De kuifduiker broedt niet in Nederland en is alleen in het winterhalfjaar hier te zien. De kuifduiker heeft een hoekige kop met een plat voorhoofd, rode ogen en een wat dikkere stompe snavel dan de dodaars en geoorde fuut. Kuifduikers zijn in de winter vrijwel alleen aan de kust te zien en soms op grote zoete en brakke open wateren. In totaal gaat het slechts om een paar honderd overwinterende exemplaren, een veel lager aantal dan overwinterende dodaarzen en geoorde futen.
Geef een reactie
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY