Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De purperreiger, zomervogel in Nederland, heeft een fascinerende jachttechniek. Geruisloos beweegt hij zich door het riet waarin hij bijna onzichtbaar is. Behoedzaam verlaat de vogel de beschutting van de rietkraag. Als hij een prooi in de gaten krijgt, gaat de lange nek langzaam naar beneden tot hij bijna horizontaal boven het wateroppervlak hangt. Die houding wordt soms minutenlang volgehouden waarna hij met een korte, maar krachtige stoot de prooi vangt.
De purperreiger is in Nederland een vrij zeldzame moerasvogel en komt veel minder voor dan de bekende blauwe reiger. Alle purperreigers trekken in het najaar weg en overwinteren in Afrika ten zuiden van de Sahara. Purperreigers broeden in kolonies in dichte wilgenbosjes en riet in de buurt van water. Het gaat dan om een legsel van twee tot acht mooie lichtblauwgroene eieren. Nederland behoort tot de meest noordwestelijke grens van het verspreidingsgebied van deze soort. Dankzij natuurherstel en wat mindere droogteperioden in de Sahel herstelt de populatie langzaam en neemt ze gelukkig weer wat toe.
De juveniele vogels zijn over het algemeen goed te herkennen. Ze missen op alle delen de scherpgetekende patronen die je bij een volwassen vogel kunt zien. Een juveniele purperreiger heeft een ongetekende hals en mist dus de kenmerkende zwarte lijnen van een adulte purperreiger. Het kan wel tot het derde kalenderjaar duren voordat een juveniele purperreiger volledig op kleur is. Het proces van een juveniel kleed naar een adult kleed verloopt tot het derde kalenderjaar heel geleidelijk waardoor met name de periode van het tweede kalenderjaar naar het derde kalenderjaar lastig waar te nemen is.
De alom bekende blauwe reiger lijkt nog het meest op de purperreiger. De blauwe reiger is iets groter en ook wat forser van postuur. Deze reiger is overal in Nederland te zien en komt ook in stedelijk gebied en vangt zelfs vis in tuinvijvers. De blauwe reiger, de naam zegt het al, heeft een blauwgrijze bovenzijde met een witte kop en zwarte zijkruin. Het zijn net als purperreigers koloniebroeders en ook de voedselkeuze is vergelijkbaar.
Een aanzienlijk deel van de blauwe reigers blijft in de winter in Nederland en een deel vertrekt in dezelfde periode als de purperreigers naar onder andere Afrika maar ook naar Engeland en Frankrijk. Noordelijke exemplaren uit bijvoorbeeld Scandinavië komen op hun beurt naar Nederland om hier de winter door te brengen. Daarmee verdubbelt het aantal blauwe reigers in ons land. In Nederland broeden ongeveer tien keer zoveel blauwe reigers als purperreigers en daarmee is het een soort die goed stand houdt en zelfs licht toeneemt.
Geef een reactie
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY