Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo herken je de grote bonte specht

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Introductie

De grote bonte specht is de meest algemene en wijdverspreide specht van Europa en is ook in het stedelijk gebied een algemene verschijning. Al vroeg in het voorjaar roffelen zowel de mannetjes als de vrouwtjes om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Vrouwtjes roffelen wat korter dan mannetjes en waarschijnlijk herkennen de geslachten elkaar hieraan.

Vliegende Grote Bonte Specht
Fotograaf: Bert Ooms

Kenmerken

Een opvallende zwart-witte specht met een typerende golvende vlucht. Soms erg vocaal (de roep is een opvallende tsjik) en daardoor vaak makkelijk te vinden. Iets groter dan een middelste bonte specht en aanzienlijk groter dan de kleine bonte specht.

Kleed man

Kenmerkend voor de grote bonte specht zijn de grote witte schoudervlekken (groter dan bij middelste bonte specht), de opvallende zwarte band richting de snavel en de opvallend rode anaalstreek. Op het achterhoofd is een rode vlek aanwezig. De bovenkant van de kop is geheel zwart.

Twee volwassen mannetjes grote bonte specht.
Twee volwassen mannetjes. Links is het rode achterhoofd goed zichtbaar. Fotograaf: Henk Dikkers

Kleed vrouw

Het kleed van de vrouw is vrijwel gelijk aan de man. Het verschil zit in het ontbreken van de rode vlek op het achterhoofd. Bij de vrouwtjes is het achterhoofd geheel zwart.

Volwassen vrouwtje Grote Bonte Specht
Een volwassen vrouw. Het achterhoofd is geheel zwart. Fotograaf: Gejo Wassink

Juveniel kleed

Bij juveniele grote bonte spechten is verwarring met de middelste bonte specht mogelijk. Ze hebben namelijk een vergelijkbaar rood petje en ook een meer roze anaalstreek. Het onderscheid is te maken door te letten op de zwarte band richting de snavel. Deze ontbreekt bij de middelste bonte specht. De schoudervlekken van juveniele grote bonte spechten zijn soms ook nog licht gebandeerd.

Twee jonge Grote Bonte Spechten
Juveniele grote bonte spechten. De zwarte band richting de snavel maakt het onderscheid met de middelste bonte specht. Fotograaf: Henk Dikkers

Kenmerkend gedrag

Mannetjes en vrouwtjes roffelen op takken en boomstammen om de paarband te versterken en om het territorium af te bakenen.

Gelijkende soorten

Verwarring met de middelste bonte specht en kleine bonte specht kan optreden. De middelste bonte specht heeft echter geen opvallende zwarte band richting de snavel. De kleine bonte specht heeft witte dwarsstrepen op de rug en is aanzienlijk kleiner.

Wist je dat?

Grote bonte spechten in het broedseizoen ook eieren en jongen van andere vogels eten?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *