Wat een prachtige eend met interessante informatie met bijbehorende foto’s!
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Mannetjes van de ijseend zien er in de winter, de tijd van het jaar waarin we ze eventueel te zien kunnen krijgen, erg mooi uit. Zo mooi zelfs dat menigeen denkt dat dit het prachtkleed is. Maar aangezien Nederland aan de zuidgrens van het overwinteringsgebied ligt, krijgen we de soort hier helaas in niet al te grote aantallen te zien. Vaak zijn het dan ook nog jonge vogels of vrouwtjes, die er minder fraai uitzien. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Scandinavië en IJsland. Of onze overwinteraars daarvandaan komen of oostelijker uit Siberië is onduidelijk.
De ijseend is een beetje als een tropische verrassing in de winter voor de Nederlandse kust te zien. Ze zijn hier niet in grote aantallen. De meeste exemplaren zijn bij De Wadden te zien en in mindere mate voor de kust van de Delta. IJseenden vind je niet vaak in het binnenland alhoewel een koppel ijseenden vanaf 2019 op de Marker Wadden broedt. Het ene jaar overigens met meer succes dan het andere jaar. Dat was destijds een primeur voor Nederland want ijsseenden broeden normaal gesproken op de toendra’s van het noordelijk halfrond. De ijseenden hebben in de winter een prachtig verenkleed wat zelfs als mooier wordt gezien dan het zomerkleed. IJseenden in zomerkleed zien we hier in Nederland niet.
Het mannetje ijseend in in winterkleed prachtig getekend waarbij de lange staart (1) direct opvalt. De schouderveren (2) zijn lichtgrijs gekleurd en de rug en vleugels (3) zijn donker. De schouderveren zijn in de zomer donker gekleurd met gouden randen. De kop, nek en borst (4) zijn alleen in de winter hagelwit. In de zomer zijn die juist zwart gekleurd. De roze vlek op de snavel (5) is kenmerkend voor de mannetjes. Die snavelvlek hebben ze in alle kleden.
Een vrouwtje ijseend is wat compacter gebouwd dan een mannetje en daarbij heeft het vrouwtje ook in de winter een heel variabel verenkleed. Met name de schouderveren en donkere kruin en borst kunnen per vogel sterk variëren. Dit komt door een langzame en complexe rui, de individuele variabele timing van de rui, de leeftijd en individuele variatie in kleuren. De compactere bouw van het vrouwtje is met name in de vlucht goed waarneembaar en wordt mede veroorzaakt door de veel kortere staart van het vrouwtje. En niet onbelangrijk in de herkenning, de oranje snavelpunt ontbreekt bij het vrouwtje zowel in de winter als in de zomer als in het juveniele en adulte kleed.
Op de foto een juveniele ijseend kleurend naar het eerste winterkleed. Het is al wel duidelijk dat het een mannetje betreft omdat de roze snavelpunt al goed zichtbaar is en die is overigens in alle kleden, in de winter en zomer en bij juveniele en adulte vogel zichtbaar. De lichtgrijze schouderveren zijn nog relatief kort en groeien uiteindelijk als de vogel volwassen is in de winter uit naar lange grijze veren. Ook de lange staartveren mist dit mannetje nog. De donkere nekvlek is al wel behoorlijk groot wat laat zien dat hier en daar al wat volwassen delen zichtbaar worden. Het is een lang rui-traject wat ook nog eens per vogel verschilt
IJseenden foerageren in groepen van soms wel honderden vogels en duiken dan samen naar de bodem om daar schelpdieren en kleine kreeftjes te vangen. Ze kunnen wel tot tien meter diep duiken. Ook kleine visjes en plantaardig voedsel staan op het menu. In de winter verblijven ze in hele kleine aantallen voor onze kust, maar de grootste groepen ijseenden overwinteren in de Oostzee waar ze ook in grote groepen leven en samen foerageren.
Geef een reactie
Wat een prachtige eend met interessante informatie met bijbehorende foto’s!
Een erg leuke en informatie website dat ik graav volg. Mijn complimenten!
Ik deel ook regelmatig artikellen e.d. van deze website in mijn groep: Dieren en natuurliefhebbers Nederland
Wees welkom en word lid:
http://www.facebook.com/groups/www.dierenennatuurliefhebbersnederland.nl
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY
2 reacties
Wat een prachtige eend met interessante informatie met bijbehorende foto’s!
Een erg leuke en informatie website dat ik graav volg. Mijn complimenten!
Ik deel ook regelmatig artikellen e.d. van deze website in mijn groep: Dieren en natuurliefhebbers Nederland
Wees welkom en word lid:
http://www.facebook.com/groups/www.dierenennatuurliefhebbersnederland.nl