Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Het voorjaar is merkbaar aangebroken en dat brengt altijd leuke soorten met zich mee.
Zeldzaamheden
- Een knappe ontdekking van een zwarte zeekoet in de Voordelta zorgde voor het tweede geval van het jaar. De vogel zwom op twee kilometer voor de kust ter hoogte van Nieuw-Haamstede ZL. Hij is na de ontdekking op woensdag niet meer gezien, wellicht duikt hij nog ergens op?
- Op 31 maart is er een grote grijze snip ontdekt tussen de tureluurs in de Bandpolder NH. De vogel werd de volgende dag ook nog gezien, maar de dagen erna was hij spoorloos.
- De afgelopen maand was heel goed voor Amerikaanse wintertaling, met een waarneming op Vlieland FR komt de teller op zes vogels! Dit betreft het derde geval voor het eiland en is daarmee na Texel het beste eiland voor deze soort. Van de bewoonde Waddeneilanden is Ameland de enige zonder deze Amerikaanse variant van de wintertaling.
- Op 29 maart brak een roodkopklauwier het fenelogierecord voor de soort. Nooit eerder werd deze soort in maart gezien in Nederland. De vogel liet zich slechts één middag bezoeken in Zeeuws-Vlaanderen ZL. Is dit vroege geval een voorteken?

Leuke krenten
- Vorige week werd de eerste steppekiekendief al gezien, doorgaans zijn de eerste vogels die aankomen in het jaar adulte mannetjes. Dit jaar was dat niet anders, op diverse plekken werden er overtrekkende vogels gezien. Met de aanhoudende oostenwind kunnen deze prachtige vogels overal langsvliegen. Een vogel bij Nieuwvliet ZL kwam wel erg mooi langs.
- Het aantal ijseenden deze winter ligt erg laag, extra leuk was dan ook een waarneming van zeventien (!) exemplaren bij elkaar op Terschelling FR. De soort neemt al langere tijd af als overwinteraar in Nederland.

Unieke kansen
- Onze bekendheid op Texel NH, de brileider, is nog altijd aanwezig. Helaas zit de vogel de laatste weken wel ver van de kant. Hij trekt nu veel op met zijn Europese vrienden. Voor wie hem nog niet heeft gezien (zijn die mensen er?), is het soms even zoeken. Het is nu wel een unieke kans om deze soort in april waar te kunnen nemen. Want ook de maandlijst is voor sommige vogelaars een belangrijke lijst om bij te houden.

Vooruitblik
De afgelopen weken duiken er op meerdere plekken in Europa steppekievitten op. Nu de beste maand voor deze soort in Nederland is aangebroken kunnen wij niet achterblijven met een waarneming van de mooiste kievitssoort op aarde. Daarnaast wordt het inmiddels wel weer tijd voor een nieuwe zeldzame eider, wellicht is een koningseider een goed idee? In het zuiden van Scandinavië zijn er de afgelopen tijd meerdere gezien. Het wordt de komende dagen in elk geval heerlijk vogelweer. Het voorjaar is in volle gang dus leuke waarnemingen zullen er ongetwijfeld komen. Veel vogelplezier!