Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Zo zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Deze week barstte het los met de zeldzaamheden. Het waren er zo veel, dat we niet eens alles kunnen benoemen in deze vogelradar. Houd u vast!
Zeldzaamheden
- In het weekeinde van 5 t/m 7 mei vond het Wadden Vogelfestival op Texel plaats. Het weer was goed en het eiland zat vol met vogelaars. Betere omstandigheden voor het vinden van een zeldzaamheid krijg je bijna niet. Die werd dan ook al vrij snel gevonden op Bevrijdingsdag aan de noordkant van het eiland. Het betrof een prachtig mannetje rode rotslijster, een nieuwe soort voor Texel NH. Eerst zat de vogel in verboden gebied tussen de broedende tapuiten, maar later verschoof deze gelukkig naar een gangbare plek waar velen er van konden genieten. De vogel leek diezelfde avond al vertrokken.
- Bevrijdingsdag bracht nog een enorme rammer met zich mee. In Krimpen aan de Lek ZH werd vanuit een woonkamer een bruinkeelortolaan waargenomen. Verschillende zoekacties de volgende dag leverden niets op. Het is erg toevallig dat het vorige geval precies 10 jaar terug op dezelfde datum werd gevonden. Ook die vogel zat er maar één dag.
- Op 6 mei ging het los in het noorden van het land. Een vogelaar die een rondje maakte op de fiets in de buurt van Thesinge GR zag opeens een arend vliegen. Het bleek een schreeuwarend, indien aanvaard door de CDNA pas de 23ste voor Nederland. Noemenswaardig is dat dezelfde waarnemer al eens eerder een schreeuwarend vond, op de fiets, op nagenoeg dezelfde plek!
- Een stuk verderop stonden diezelfde dag trektellers bij de telpost van de Eemshaven GR. Iets na elven werd een leeuwerik opgepikt die er alle schijn van heeft een kuifleeuwerik te zijn. Kuifleeuweriken waren tot voor kort nog een broedvogel in ons land. Omstreeks 1975 waren er zo’n 4000 broedparen maar na een snelle afname was daar rond de eeuwwisseling nog weinig van over. De soort is inmiddels zo zeldzaam geworden dat de CDNA de beslissing neemt over het aanvaarden van waarnemingen.
Nog meer zeldzaamheden
- Zondag 7 mei verscheen onverwachts de woestijnplevier in de Anjumer en Lioessenserpolder FR. Waarschijnlijk was de vogel op 1 mei al gezien bij de Bochtjesplaat FR, maar kon toen niet worden afgemaakt doordat de vogel opvloog. De vogel trok op met enkele bontbekplevieren op een plek waar ook morinelplevieren werden gezien. Soms verplaatste die zich naar het wad, waar ook een breedbekstrandloper zich ophield.
- Het hield niet op met de rammers deze week. Op woensdag werd er een westelijke baardgrasmus gevonden in de duintjes achter de zuidpier van IJmuiden NH. Het baardgrasmuscomplex bestaat uit drie soorten: de balkanbaardgrasmus, de iets zeldzamere westelijke baardgrasmus en de in Nederland nog nooit vastgestelde moltoni’s baardgrasmus. De vogel van IJmuiden heeft vrij uitgesproken oranje onderdelen die beter passen op een westelijke. Ook de roep en zang lijken naar deze soort te wijzen.
- Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat op 7 mei een grijze junco in een tuin in Hippolytushoef NH zat. Door de mogelijke drukte die in de buurt zou kunnen ontstaan, is besloten de waarneming niet wereldkundig te maken. De vogel zat er maar één dag.
Leuke krenten
- Als er zoveel extreme zeldzaamheden gevonden worden, kan je ook meer krenten verwachten. Een van die krenten is een Aziatische goudplevier in de buurt van Wolvega FR. In mei is de soort een echte zeldzaamheid aangezien ze meestal in juli en augustus in ons land verschijnen.
- Daarentegen is de noordse nachtegaal wel een soort die typisch is voor deze maand van het jaar. De eerste van 2023 houdt zich op in het Harderbroek bij Zeewolde FL. Een zichtwaarneming zit er vooralsnog niet in en de vogel zal het meeste zangactief zijn in de nacht en vroege ochtend.
- Hoewel de roodstuitzwaluwen uit leken te blijven in vergelijking met vorig jaar, werden er toch twee gezien deze week. Een vogel vloog over telpost Noordkaap GR en een ander werd opgemerkt boven Havenhoofd bij Goedereede ZH. Opmerkelijk is dat telpost Breskens, de beste telpost voor roodstuitzwaluwen in Nederland, er nog geen heeft dit jaar.
- Tijdens het Wadden Vogelfestival op Texel dit weekend werd er meer gevonden dan alleen de rode rotslijster. De aankomst van zangvogels die leek de hebben plaatsgevonden, bracht ook nog een Iberische tjiftjaf mee. De vogel werd al zingend gevonden bij de Robbenjager NH.
- Meerdere bijeneters verschenen boven het land afgelopen week. De grootste groep van 8 vogels vloog over in de buurt van Borsele ZL. Een exemplaar op Texel verblijft al vier dagen aan de zuidkant van het eiland bij ’t Horntje NH.
Unieke kansen
- Het was driedubbele bingo in de Nieuwe Driemanspolder (ook wel afgekort N3MP) bij Zoetermeer ZH deze week. Naast de bronskopeend die ook in de vorige vogelradar was vermeld, liep er nu ook een gestreepte strandloper. Deze liet zich soms fraai bekijken. Op andere plekken doken er ook gestreepte strandlopers op zoals bij Stampersgat NB en bij Zierikzee ZL. In de N3MP was het nog niet voorbij. Een witwangstern voegde zich bij het gezelschap en is er nu al vijf dagen aanwezig. Het gebied bestaat pas enkele jaren maar de lijst aan vogelsoorten die er is gezien, is in korte tijd enorm gegroeid.
- Ortolanen zijn tegenwoordig zeldzame rakkers, zeker aan de grond. Bij Zwolle OV werd er deze week een gevonden die een showtje weggaf. Net als de bruinkeelortolaan was deze helaas ook snel weer weg.
- Vorige jaren vielen de aantallen zwarte ibissen een beetje tegen. Nu lijken ze toch echt goed binnen te stromen, vermoedelijk een gevolg van de droogte in Zuid-Europa. Op meerdere plekken worden ze gezien met als grootste aantal een overvliegende groep van 20 vogels bij Lekkerkerk ZH!
Regionale zeldzaamheden
- De regionale zeldzaamheden zijn deze week niet alleen in de betreffende regio’s zeldzaam, maar in heel het land. Dat geeft wel aan wat voor goede week het was. In Deventer OV zat kort een zingend mannetje kleine vliegenvanger. Deze schoonheid uit oost Europa zien we vaker langs de kust in het najaar. Voorjaarswaarnemingen van zingende mannetjes blijven erg speciaal. Helaas bleef ook deze vogel niet langer dan één dag.
- Op meerdere plekken werden grauwe gorzen gezien de laatste dagen. De grauwe gors is een soort die uitgezonderd van enkele plekken bijna overal zeldzaam te noemen is. De zingende vogel bij de Rijnstrangen GE is nog aanwezig en ook in Noordwijk ZH werd een vogel aan de grond gevonden.
Vooruitblik
- Komende zaterdag vindt de Top-of-Holland Vogeldag plaats. Het voornaamste doel van deze dag is het zoeken naar zeldzame vogels in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. We kunnen dus ongetwijfeld wat zeldzaamheden uit die hoek verwachten. Ook zullen er enkele Bigday’s in verschillende provincies plaatsvinden. Tijdens zo’n Bigday wordt er geprobeerd binnen 24 uur zoveel mogelijk soorten waar te nemen binnen de regiogrenzen. Meestal gaat dat wel gepaard met de vondst van enkele leuke soorten. Waar moeten we dan aan denken? Bijvoorbeeld een roodkopklauwier, withalsvliegenvanger of een poelsnip. Ook breekt de tijd aan waarin zeldzame nachtactieve soorten gehoord kunnen worden, zoals de klein– en kleinst waterhoen, krekelzanger of de woudaap. De mogelijkheden zijn eindeloos in deze spannende tijd, dus ga er op uit!
Eén reactie
Prachtige reportage.