Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vier manieren om vogelbeschermer te worden

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Meerkoet beschermt zijn jong. Fotograaf: Caroline Walta

Bij het beschermen van vogels denken we vaak aan beroemde mensen als David Attenborough, aan historische onderzoekers of grote wereldwijde projecten. Maar… iedereen kan een vogelbeschermer zijn!
Herken je jezelf in dit artikel? Of haal je er nieuwe inspiratie uit?

1. Deel je vogelpassie met je familie, vrienden en collega’s

Vertel bij een etentje over een bijzondere vogelbelevenis, of deel bij de koffieautomaat welke vogelsoorten je allemaal in je omgeving ziet. Neem je sportmaatjes mee de natuur in en maakt er een wedstrijd van wie de meeste soorten ziet. Ga met je neefjes en nichtjes vogelskijken in het stadspark. Geef op een verjaardag een nestkastje, vogelvoer of natuurboek cadeau.

Het kan natuurlijk ook online: deel je vogelbelevenissen op social media, zoals Facebook en Instagram. Je hoeft er niet eens mooie vogelfoto’s voor te maken, een kiekje van jou en een avontuur dat je beleeft, spreekt al veel mensen aan. Maak een Whatsapp groep aan met vrienden om de nieuwste waarnemingen te delen.

Hoe meer mensen vogels gaan waarderen, hoe meer steun er is voor de bescherming van vogels en hun leefgebied.

Goudhaan, een kleine vogel van grote schoonheid. Fotograaf: Hillebrand Keun

2. Steun vogelbeschermingsorganisaties, met euro’s en ervaring

In Nederland zijn er veel kleine vogelorganisaties die jouw steun goed kunnen gebruiken. Zo zijn er lokale vogelwerkgroepen, stichtingen voor een specifieke vogelsoort of -groep en kent ons land diverse vogelopvangcentra. Deze organisaties draaien vaak volledig op vrijwilligers en zijn voor hun inzet afhankelijk van donaties en giften.

Een goed doel steunen kan met een financiële bijdrage, al is het maar het bedrag van een kopje koffie of glaasje wijn per week. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het inzamelen van donaties ter gelegenheid van je verjaardag of een feestdag. Je kunt zelfs belastingvoordeel halen door een schenking aan een organisatie op te nemen in je testament. Liever in plaats van geld “iets tastbaars” geven? Vogelopvangcentra hebben vaak een wensenlijst. Zo kun je bijvoorbeeld voedsel of medicijnen verschaffen.

Het steunen van een vogelvriendelijk doel kan ook heel eenvoudig met je tijd of expertise. Zo kun je helpen met voeren en schoonmaken bij een vogelopvang. Als je goed bent in klussen, kun je de handen uit de mouwen steken bij de bouw van verblijven, of het onderhoud van installaties. Met jouw kennis over administratie of social media kun je meedenken over fondsenwerving en marketing. In een bestuursfunctie kun je zelfs aan het roer staan van een vogelbeschermingsorganisatie.

En bedenk, het vrijwilligerswerk dat je voor een natuurbeschermingsorganisatie doet, is een mooie aanvulling op je CV.

Van bijna uitgestorven tot weer helemaal terug op de kaart: de ooievaar. Fotograaf: Caroline Walta

3. Voer je waarnemingen in en tel mee

Wist je dat je als “gewone vogelkijker” een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de wetenschap? Wetenschappers hebben voor hun onderzoeken namelijk gegevens nodig: data, veel data. Je doet al mee door je waarnemingen in te voeren op www.waarneming.nl. Je kan ook meedoen met specifieke tellingen voor  www.sovon.nl. Verder kun je in dit artikel meer lezen over het letten op geringde vogels.

Met gegevens uit de “citizen science” zijn daadwerkelijk bouwplannen aangepast en werden natuurgebieden behouden. Sterker nog: dankzij onderzoek wordt er zelfs nieuwe natuur aangelegd.

Nederland is belangrijk voor overwinterende (brand)ganzen. Fotograaf: Bert Ooms

4. Maak je leefstijl een beetje groener

Kies voor producten die zo min mogelijk schade toebrengen aan onze leefomgeving: lokaal, biologisch en meer plantaardig.  Afval scheiden, hergebruiken of gewoon wat “consuminderen”. Alle beetjes helpen, van een boodschap doen op de fiets in plaats van met de auto, tot het kweken van je eigen groenten.

Je kan eenvoudig je tuin of balkon vogelvriendelijk maken. Vaak juist door iets te laten dan iets te doen: de blaadjes laten liggen, wat onkruid laten staan en geen verdelgingsmiddelen gebruiken. Jeuken je groene vingers, maar heb je geen eigen buitenplek? Informeer bij een kinderboerderij,  volkstuin of voedselbos. Sluit je aan bij (of organiseer…) een schoonmaakactie in het lokale park.

Denk ook aan de mogelijkheid van inspraak bij bouwprojecten en het kappen van bomen. Stem bij verkiezingen voor meer groen en duurzaam.

Kortom, kleine acties die niets tot weinig kosten, maar uiteindelijk heel veel voor vogels kunnen betekenen!

Groene specht is kwetsbaar tijdens voedsel zoeken op de grond. Fotograaf: Geo Wassink

Heb je nog aanvullingen op deze tips? Deel ze gerust onder dit artikel!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: