Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Van 0 naar 100 soorten

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
van 0 naar 100 soorten:De merel is van schuwe bosvogel veranderd in een tamme stadsvogel.
De merel is van schuwe bosvogel veranderd in een tamme stadsvogel. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Iedereen start ooit met zijn eerste vogel. Met een beetje moeite zie je de eerste soorten binnen een paar dagen, maar hoe kom je vervolgens naar de eerste honderd soorten? Het is verstandig om je een beetje voor te bereiden, want vooral in het begin is niks zo frustrerend om een vogel weg te zien schieten zonder dat je hem op naam hebt kunnen brengen.

Stap 1 Verrekijker en vogelboek

Een verrekijker en een vogelgids zijn onmisbaar. Verrekijkers zijn er in legio vormen, maten en prijsklassen. Ga hiervoor daarom naar gespecialiseerde winkels, zoals PixLife op de Brouwersdam, het Vogelinformatiecentrum op Texel of de winkel van Vogelbescherming in Zeist. Een kijker met een vergroting van 8x is ideaal omdat je die in allerlei landschappen kunt gebruiken. Een grotere vergroting is met name in bossen vrij lastig te hanteren. Let ook op de lichtsterkte (hoe goed de kijker doet in de schemer) en het gewicht. Een zware kijker is minder fijn bij lange wandelingen.

Ook het aanbod aan vogelboeken is enorm. ‘Zakgids Vogels van Nederland en België’ is een echte aanrader past in elke binnenzak.

Stap 2 Lees ‘Van 0 naar 100 soorten’

Ons nieuwe boek van ‘0 naar 100 soorten’ gaat je helpen met het vinden van vogels door je meer over vogels te laten weten. Daarbij gaat het niet alleen om uiterlijke kenmerken of over hoe ze klinken, maar ook over hoe de vogel zich in het veld gedraagt, wanneer je hem kunt zien en in wat voor type gebied de vogel voorkomt.

Van 0 naar 100 soorten: De grutto is onze nationale vogel, maar komt niet in het hele land voor. Je moet dus weten waar je moet zijn om deze vogel te kunnen zien.
De grutto is onze nationale vogel, maar komt niet in het hele land voor. Je moet dus weten waar je moet zijn om deze vogel te kunnen zien. Fotograaf: Bob Luijks

Stap 3 Ga naar buiten!

Begin simpel met de vogels in je tuin of vanaf je balkon. Omdat je deze plek veel ziet, weet je al welke soorten je kunt verwachten. Daarin schuilt een belangrijke tip: door het regelmatig bezoeken van een vaste locatie leer je ook haar bewoners kennen. Herhaling is hier het toverwoord. Doe dit ook eens bij een natuurgebied of park bij jou in de buurt.  

Stap 4 Een klein beetje huiswerk

Vogels herkennen gaat niet alleen om het kennen van de kenmerken van vogels op hoofdlijnen, maar ook om het uitsluiten van andere soorten. Een voorbeeld: je ziet alleen de buik van een mees goed. Een grotendeels gele buik betekent een pimpelmees, maar een duidelijke zwarte streep duidt op een koolmees. Probeer van soorten die op elkaar lijken te onthouden op welke punten ze van elkaar verschillen.

Van 0 naar 100 soorten: Huismussen leven (zeer) dichtbij mensen en staat al jaren op plek één in de Nationale Tuinvogeltelling.
Huismussen leven (zeer) dichtbij mensen en staat al jaren op plek één in de Nationale Tuinvogeltelling. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Stap 5 Gebruik geheugensteuntjes

Ezelsbruggetjes maken het gemakkelijker soorten te herkennen. De koolmees heeft een ‘stropdas’. De scholekster heeft als bijnaam ‘Bonte Piet’. ‘Bonte’ vanwege het zwart-witte kleed met rode poten en snavel, ‘Piet’ beschrijft de roep (“piete-piete-piete-piete-piete-piet”). Veel soorten roepen hun eigen naam, zoals de grutto, koekoek en tjiftjaf.

Stap 6 Extra hulpmiddelen

Vogels kijken doe je voor een belangrijk deel met je oren. Elke vogel heeft een uniek geluid, al zijn die zeker in het begin niet altijd gemakkelijk te herkennen. Gelukkig kan de gratis Merlin-app helpen bij het identificeren. Onthoud wel, de app is een instrument en geeft nooit 100% zekerheid. Probeer daarom altijd de vogel ook echt te zien.

En nu naar buiten!


Uitvogelgids

Ben jij een beginnende vogelaar? Dan is het boek ‘Uitvogelgids | Starten als vogelaar’ echt iets voor jou! Met behulp van deze projectgids ga je actief aan de slag om de eerste honderd soorten te ontdekken en te zien. Aan de hand van hoe ze eruitzien, wanneer ze in ons land zijn, waar ze voorkomen en wat hun gedrag is, weet je precies wanneer en waar je deze soorten kunt waarnemen.

Bepaal zelf de mate van uitdaging die voor jou passend is! Wil je bijvoorbeeld wat verder gaan, houd dan bij welke soort je wanneer hebt gezien, of dat een mannetje, vrouwtje of juveniel was én of het bijvoorbeeld zomerkleed of winterkleed was.

Vergroot je plezier in vogels kijken en ga actief op pad.

Tot en met 11 mei bestel je dit boek met € 5,- pre-orderkorting en gratis verzending (in NL).

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: