Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zilvermeeuw

Larus argentatus

Zilvermeeuwen behoren tot de zogenaamde ‘grote meeuwen’. Overal in Europa leven meeuwen die lijken op de Zilvermeeuw. Maar overal zien ze er weer net een beetje anders uit. De poten variëren in kleur van geel tot roze of vleeskleurig. De rug kleurt van lichtgrijs tot donkergrijs. De een noemt het aparte soorten, de ander noemt het ondersoorten.

Zilvermeeuw
Fotograaf: Alwin Koks

Herkenning

55-66 cm. Grootte zeer variabel, mannetje aanzienlijk groter dan vrouwtje. Kan verward worden met Stormmeeuw, maar is veel groter, met zwaardere snavel (met rode vlek op gonys) en vleeskleurige poten. Een deel van de Baltische populatie heeft geelachtige tot gele poten; is van Geelpootmeeuw te onderscheiden door lichter grijze mantel en meer witte tekening in de vleugelpunt. Zwarte vleugelpunten onderscheiden deze soort en Stormmeeuw van Kleine Burgemeester en Grote Burgemeester. Mantel en bovenvleugel bleek blauwgrijs; vleugelpunten zwarte met witte vlekken; overig verenkleed wit. Winterkleed gelijk, maar met grijzige strepen op kop, nek en bovenborst. Juveniel moeilijk te onderscheiden van juveniele Kleine Mantelmeeuw; lijkt in vlucht egaler, zonder duidelijk contrast tussen subterminale staartband en omringde delen, en met contrast tussen binnenste lichtbruine en donkere buitenste handpennen (even donker bij Kleine Mantelmeeuw). Algemene meeuw, agressiever dan andere meeuwen.

Verspreiding

Komt voor op IJsland , Verenigd Koninkrijk, West- en Noord-Europa, In Nederland talrijke broedvogel, jaarrond aanwezig, wintergast in groot aantal.

Biotopen

Broedt en leeft langs de kust, vooral op de Waddeneilanden en in de Delta.

Levenswijze

Voedsel
Eet alle soorten dierlijk voedsel, levend of dood; verder ook plantaardig materiaal en menselijk afval.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2-3. Buikig. Glad, niet of zwak glanzend en met fijn korrelig oppervlak. Zeer verschillend. Meestal licht olijf, geelbruin of groenachtig, doch kan variëren van licht witachtig-blauw tot diep roodbruin. Gevlekt, gespikkeld en gestippeld en zelden met onregelmatige krabbels in zwart, zwartbruin en donker-olijf. Tekening varieert van overvloedige tekens overal, tot schaarse spikkels en vlekken; zelden ongetekend. Een strook met donkere tekens aan de stompe pool komt soms voor. Bij uitzondering crème-achtig of roze-achtig met roze of roodbruine tekens. Formaat 69,8 x 48,2mm.

 

Geluid

Gewone roep een herhaald, schor 'kyow'; heeft een groot repertoire van andere roepen.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's