Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zeearend

Haliaeetus albicilla

De Zeearend is de grootste arend van Europa en een nauwe verwant van de Amerikaanse Bald Eagle die eigenlijk alleen maar verschilt door de zuiver witte kop van de volwassen vogels. Europese Zeearenden hebben een overwegend donkerbruin verenkleed. Alleen de staart wordt met de jaren steeds lichter en na 6 tot 8 jaar hebben de vogels eindelijk hun volledig volwassen verenkleed met een zuiver witte staart. Voor die tijd op een leeftijd van 4 tot 5 jaar zijn de vogels wel al volwassen en kunnen ze tot broeden komen.

Fotograaf: Kees van der Klauw

Herkenning

70-90 cm, spanwijdte 200-245 cm. Een zeer grote arend met brede, rechthoekige, diep gevingerde vleugels, zware vooruitstekende kop en korte wigvormige witte staart. Adult met bleke kop en zware, gele snavel. Juveniel met zwartbruine kop, staart en snavel. Lijkt op grote afstand op kleinere schreeuw- of bastaardarend, maar te onderscheiden door lichte okselveren. Jaagt op watervogels, of door laag over water te vliegen en vis met de poten op te pakken.

Verspreiding

Standvogel in kustgebieden in Scandinavië en Zuidwest-Groenland, in Centraal- en Noordoost-Europa en in grote gebieden in West- en Oost-Rusland. Broedvogel in Noord-Scandinavië, Rusland en noordelijk Kazachstan, Mongolië en China. Wintergast in kleine gebieden verspreid over Europa, Centraal-, Zuid- en Oost-Azië. In Nederland een uiterst schaarse broedvogel, jaarrond aanwezig en wintergast in uiterst klein aantal.

Biotopen

Hoofdzakelijk langs kusten, meren, rivieren, eilanden en natte gebieden.

Levenswijze

Voedsel
Zoekt voedsel vanuit zitplaats of vliegend. Eet vis, watervogels, zoogdieren en aas. Vangt met gestrekte tenen vis van wateroppervlak. Steelt ook prooi van andere roofvogels en meeuwen.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2, soms 1-3, zelden 4. Rondachtig tot elliptisch. Enigszins glanzend. Dof wit. Formaat 75,8 x 58,7 mm.

Geluid

Gewone roep is een metalig ‘krikrikrikri’.

Laatste waarnemingen

Foto's