Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Visdief

Sterna hirundo

De krieee roep van de Visdief en zijn dansende vlucht boven het water doet menigeen onbewust denken aan zomer en strand. Vaak wordt de Visdief voor een ‘meeuw’ aangezien. Dat is op zich niet zo vreemd. Een witte vogel boven het water is al gauw een meeuw. De Visdief is echter geen familie van de meeuwen maar van de sterns.

Vliegende Visdief met visje in bek
Fotograaf: Johan Horneman

Herkenning

35 cm. Meest algemene stern. Slanke vogel met zwarte kopkap en diep gevorkte staart. Snavel oranjerood met zwarte punt, poten rood. Bovenvleugels en rug grijs. Buitenste 4-6 handpennen donkerder dan rest van bovenvleugel, donkere ruit vormend. Punten aan onderzijde van handpennen donkergrijs, beetje slordige rand vormend, in tegenstelling tot noordse stern. Heeft minder doorschijnende hand- en armpennen dan noordse stern, maar onder de juiste condities kan een doorschijnend ‘venster’ bij binnenste handpennen waargenomen worden. Juveniel heeft donkere kopkap, donkerrode snavel, bruingrijze gebandeerde bovendelen en een donkergrijze streep over voorvleugel, gevormd door kleine dekveren.

Verspreiding

Komt voor in Amerika, Azië en Europa van ongeveer de Noordpoolcirkel tot aan de Kreeftskeerkring. Is trekvogel. In Nederland vrij talrijke broedvogel, wegtrekkend, doortrekker in vrij groot aantal.

 

Biotopen

Zowel aan kust als in binnenland, maar altijd bij water. Broedt in kleine of grote kolonies in korte vegetatie, zoals in duinen, kwelders, moerassen, weilanden. Buiten broedseizoen voornamelijk kustgebonden.

Levenswijze

Voedsel
Vis en kreeftachtigen.

Eieren
Eieren in legsel meestal 2-3, zelden 4. Buikig. Glad, niet glanzend. Créme-achtig, of zeer licht geelachtig, groenachtig of olijf getint; of licht tot diep geelbruin of olijfkleurig. Zeer verschillend bezet met vlekken, spikkels en fijne onregelmatige streepjes in zwart, zwartbruin, donker- tot olijfbruin, en lichtere nuances van grijs. Herhaaldelijk onregelmatige zware vlekken vermengd met fijne spikkels. De tekens kunne variëren van schaars tot overvloedig. Soms zijn de tekens geconcentreerd rond de stompe pool. Zelden licht blauwachtig-wit en zeer schaars getekend. Formaat 41,3 x 30,5mm.

Geluid

Meestal luidruchtig. Heeft luid, raspend ‘krie-èèr’, snel ‘kirri kirri’ en ‘kikikikik’.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's