Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Veldleeuwerik

Alauda arvensis
Vliegende Veldleeuwerik
Fotograaf: Daniele Occhiato

Herkenning

18 – 19 cm. Groter dan boomleeuwerik. Overwegend bruingeel met kleine kuif die platgelegd kan worden. Vrij forse, puntige snavel. In vlucht zijn twee witte banden aan de buitenste zijde van de staartpen te zien. In de broedtijd sterk territoriaal, in herfst en winter vaak in grote groepen.

Verspreiding

Broedt van West-Europa tot Kamtsjatka en Japan. Noordelijke populaties zijn korte-afstandstrekkers. In Nederland schaarse broedvogel.

Biotopen

Heide en akkerbouwgebieden.

Levenswijze

Voedsel
Zaden, klaverbladeren, rupsen, larven, regenwormen en kevers.

Eieren
Meestal 3-4, buikig, glad en tamelijk glanzend. Dof, grijsachtig-wit of geelbruin of groenachtig. Gelijkmatig flink middelbruin of olijfkleurig gespikkeld. Formaat 23,8 x 17,1 mm.

Geluid

Roep een helder 'chirrup' of 'chirp', ook 'tsoei'. Zang luid, helder en jubelend, wordt soms wel een half uur aangehouden, voorgedragen in zangvlucht op grote hoogte.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's