Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vale Gier

Gyps fulvus

In het Zuiden van Europa is dit de meest voorkomende gier. Soms dwaalt er een groepje af richting het Noorden en zijn ze ook in ons land te zien. Door hun grootte en opvallende profiel zijn ze makkelijk te herkennen als ze over komen zweven.

Fotograaf: Leo Tukker

Herkenning

95-105 cm, spanwijdte 255-280 cm. Verschilt van andere gieren door lange brede vleugels met duidelijke ‘vingers’, korte donkere staart en bleke band over binnenvleugel. Bleekbeige of grijze verenkleed contrasteert met donkerder slag- en staartpennen; kop en nek met wit dons bedekt. Adult heeft brede witte kraag onderaan nek, juveniel heeft bruine kraag en donkerder egaler verenkleed. Zeilt met vleugels in ondiepe V gehouden.

Verspreiding

Standvogel op het Iberisch Schiereiland, de Pyreneeën, verspreide gebieden in Zuid-Europa en delen van Zuidwest- en Centraal-Azië. Wintergast in zuidelijk Europa, Zuidwest-, Centraal- en Zuid-Azië, en de noordelijke helft van Afrika. Zeldzaam in Nederland.

Biotopen

In zijn leefgebied broedt en rust hij in bergen op klifranden; legt tijdens foerageervluchten in gebergte en laagland enorme afstanden af.

Levenswijze

Voedsel
Voedt zich vrijwel uitsluitend met aas van hoofdzakelijk zoogdieren, waaronder vee.

Eieren
Aantal eieren in legsel slechts 1. Rondachtig. Tamelijk glad of fijnkorrelig. Wit. Soms schaars roodbruin gevlekt. Formaat 92,4 x 69,7 mm.

Geluid

Zwijgzaam. Op kolonie en bij kadavers grommende, hijgende en sissende geluiden.

Laatste waarnemingen

Foto's