Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Steltkluut

Himantopus himantopus
Groep Steltkluten
Fotograaf: Kees Leerdammer

Herkenning

37 cm. Onmiskenbaar door enorm lange roze poten (bijna helft van totale lengte), zwart-witte verenkleed en lange rechte naaldfijne snavel. (Kluut heeft omhooggebogen snavel.) Zwarte mantel en vleugels, witte kop en kruin (vaak grijs bij mannetje). Juveniel lijkt op adult, maar bovenzijde bruiner en poten vuilroze of grijzig. In vlucht steken poten ver buiten staart uit en contrasteren zwarte ondervleugels sterk met witte lichaam. Als hij niet in het water loopt, moet hij diep doorbuigen om voedsel op te pikken.

Verspreiding

Broedt in West- en Zuid-Europa, Oekraïne, Kazachstan. Deels trekvogel. Is standvogel in West-, Centraal- en Zuid-Afrika en Indië. In Nederland uiterst schaarse broedvogel, wegtrekkend.

Biotopen

Ondiepe zoetwatermoerassen.

Levenswijze

Voedsel
Ongewervelden (vooral waterinsecten) die van wateroppervlak, van vegetatie of uit water worden opgepikt. Eet ook wel zaden.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 4, vaak 3, soms 5. Buikig tot ovaal. Glad maar slechts enigszins glanzend. Licht bruinachtig-geelbruin, verschillend maar gewoonlijk met kleine zwarte stippen en vlekken en soms met grijsachtige tekens. Formaat 44 x 31 mm.

 

Geluid

Roep schril 'kik kik kik'; bij verstoring nasaal 'kwiet'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's