Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Steenarend

Aquila chrysaetos

De Steenarend is één van de grootste Europese arenden en heeft model gestaan voor de meeste arenden op wapenschilden, emblemen en andere symbolen van macht. Daar zijn natuurlijk goede redenen voor want de Steenarend is een krachtige vogel die onaantastbaar zonder natuurlijke vijanden vanuit de hoogte zijn gebied overziet.

Fotograaf: Luc Meert

Herkenning

75-88 cm, spanwijdte 190-227 cm. Kenmerkend zijn groot formaat, majestueuze, zwevende vlucht, met brede vleugels in ondiepe V gehouden, af en toe onderbroken door een enkele vleugelslag, en brede, vierkante staart. In vlucht met opvallend vooruitgestoken kop en relatief lange staart. Adult met geheel donker roodbruine bovendelen, met gele tint op kop, nek en schouders. Juveniel met witte basis aan binnenste handpennen en buitenste armpennen, en witte staart met brede eindband (van boven en onderen zichtbaar), die naarmate de vogel ouder wordt verloren gaat.

Verspreiding

Standvogel in delen van Europa, Azië, noordelijk Afrika en westelijk Noord-Amerika. Broedvogel in Alaska en Canada. wintergast in oostelijk Noord-Amerika en delen van Noordoost-Europa. In Nederland een dwaalgast.

Biotopen

Komt in zijn leefgebied voor in woeste berggebieden, laaglandwouden en soms zeekusten.

Levenswijze

Voedsel
Jaagt door in lage vlucht grond af te zoeken, vangt prooi in snelle duik. Voornamelijk zoogdieren en vogels, ook wel reptielen, vis en insecten.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 2, soms 1, zelden 3. Rondachtig. Niet glanzend. Wit. Meestal in bruine, bruinviolette on helder grijze vlekken en stippen. Eén ei vaak ongetekend. Formaat 76,7 x 59,4 mm.

Geluid

Een schreeuwend ‘way-ah’, maar gewoonlijk zwijgzaam.

Laatste waarnemingen

Foto's