Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Sperwer

Accipiter nisus

Met zijn lange staart en vrij korte afgeronde vleugels kan een Sperwer uitstekend tussen bomen door vliegen bij het achtervolgen van vogeltjes. Oorspronkelijk was het een schuwe bosvogel, maar geleidelijk aan heeft de soort zijn angst voor de mens overwonnen. Tegenwoordig jagen zij dan ook vaak in steden en dorpen op bijvoorbeeld mussen en duiven die zij na een snelle, behendige jachtvlucht weten te verrassen.

Sperwer
Fotograaf: Jurgen Maassen

Herkenning

28-38 cm, spanwijdte 60-75 cm. Verschilt van andere kleine roofvogels door combinatie van brede, afgeronde vleugels en lange staart met vierkant uiteinde. Adult met gebandeerde, niet gestreepte, onderdelen en lange, gele poten. Vrouwtje aanzienlijk groter dan mannetje. Mannetje met donker leigrijze bovendelen, roodbruine wangen, soms een wittige plek op achterhoofd, fijn roodbruin gebandeerde onderdelen en grijze staart met 4-5 dwarsbanden. Vrouwtje met donker bruingrijze bovendelen, witachtige wenkbrauwstreep, bruin gebandeerde onderdelen. Juveniel bruin met bruin gestreepte onderdelen. Jaagt door snel over heggen of langs bosranden te vliegen, kleine vogels bij verrassing grijpend; achtervolgd prooi ook in open terrein.

Verspreiding

Broedt in Europa en Noord-Azië. Noordoostelijke populaties overwinteren in Zuidoost-Europa, Noord-Afrika en Zuid-Azië. Nederlandse populatie is standvogel.

Biotopen

Nestelt in bos en parklandschap.

Levenswijze

Voedsel
Grijpt prooi bij verrassing gedurende lage vlucht langs heggen, bosranden of struikgewas. Plukt prooi op lage plukplaats of op een hoge tak. Vangt vrijwel uitsluitend vogels, met name zangvogels.

Eieren
Aantal eieren in legsel 4-5, soms 2-7. Rondachtig. Niet glanzend. Blauwachtig-wit. Verschillend getekend met onregelmatige donkerbruine vlekken, stippen en strepen, soms als een krans rond de dikke pool, of een donkere kap. Formaat 39,8 x 31,8mm.

Geluid

Algemeenste roep in broedtijd is een snel 'kek-kek-kek'.

Laatste waarnemingen

Geluidsopnames

Foto's