Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Smient

Anas penelope

Eenden kwaken, maar smienten fluiten. Vanaf september komen ze vanuit het hoge noorden in grote groepen in Nederland aan. Uiterlijk in mei vliegen ze weer terug. Je kunt ze gedurende de hele winter ‘s nachts horen fluiten (pfiieew) als ze naar de weilanden vliegen om te grazen. Overdag dobberen ze vaak gemoedelijk op het water.

Smient vrouwtje
Fotograaf: Henk Dikkers

Herkenning

45-51 cm. Mannetje met kastanjebruine kop, bruingeel voorhoofd en kruin, fijn gestreepte grijze rug en flanken, roze-bruine borst en zwarte onderstaart; onderzijde wit. In vlucht opvallend wit gedeelte op voorvleugel, spiegel donkergroen, breed omrand met zwart. Vrouwtje verschilt van wilde eend door kleiner formaat, kleinere grijze snavel, rondere kop, puntige staart en rossiger verenkleed, witte buik, donkere spiegel met groene glans, ingeklemd tussen witte strepen. In vlucht zijn witte voorvleugel, witte buik en puntige staart kenmerkend. Mannetje in eclipskleed lijkt op vrouwtje maar met donkerder bovendelen en kruin, roodbruiner flanken en witte voorvleugel. Snavel blauwgrijs met zwarte punt; poten grijzig of geelbruin. Juveniel als vrouwtje, maar doffer.

Verspreiding

Broedt in Noord-Europa. Overwintert in Zuid-Europa, Noord-Afrika en Azië. Een deel van de populatie is wintergast in Nederland.

 

Biotopen

In broedseizoen ondiep, open zoet water in laagland. 's Winters veelal op zee en langs modderige kusten en riviermondingen; overwintert ook op meren en ondergelopen grasland in binnenland en vliegt regelmatig naar graslanden om voedsel te zoeken.

Levenswijze

Voedsel
Graast op grasland in troepen, of pikt hoofdzakelijk plantaardig voedsel van wateroppervlak.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 7-8, zelden 6-11. Buikig tot ovaal. Glad. Crémekleurig. Formaat 53,9 x 38,3 mm.

Geluid

Roep van mannetje een kenmerkend, verdragend gefluit: 'wieuw'. Vrouwtje een snorrend of krakend gekwaak.

Laatste waarnemingen

Foto's